Otpad koji je prije tri mjeseca istovaren u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Kiseljaku, Busovači i Bihaću i još nekoliko općina u BiH uskoro bi mogao biti uklonjen.

Federeralni fond za zaštitu okoliša ovih dana raspisat će tender za izvođača radova. Uvozniku otpada, koji se oglušio o rješenje Federalne inspekcije osim krivične prijave, slijedi tužbe, a nakon uklanjanja otpada i račun. Javlja Federalna televizija.

Čudni tekstilni otpad dovezen je početkom srpnja iz Italije u Drvar, Bosansko Grahovo, Bihać, Busovaču i Kiseljak. Uvoznik je prijavljen na adresi Općine Drvar, koja je, između ostalog, i zbog toga protiv njega podnijela krivične prijave i zahtjeve kod nadležnih tužilaštava.

Pogledajte TV prilog >>>

- S obzirom na to da su zloupotrijebili podatke Općine Drvar i u tom su dijelu podnesene tužba i krivična prijava jer je ovo narušilo i ugled općine i negativno utjecalo na građane - ističe Dušica Runić, načelnica Općine Drvar (SNSD).

Dokazano je da je uvoznik imao dozvolu za uvoz, ali ne i za skladištenje otpada.

Iako su nadležne institucije od uvoznika ovog otpada Kromb reciklaža d.o.o. odmah zatražile uništavanje ovog otpada ili vraćanje u zemlju porijekla, odnosno Italiju, tri mjeseca kasnije otpad je i dalje tu.

Zaključkom Vlade Federacije Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine zadužen je da u narednim danima raspiše tender za odvoz i spaljivanje ovog otpada.

- Da preveze, skladišti, reciklira i uništi, odnosno spali otpad. Bit će uklonjen otpad i iz Bihaća i iz svih lokaliteta - navodi federalni inspektor Ejub Salkić.

Sredstva za uklanjanjanje otpada osigurat će Fond za zaštitu okoliša Federacije, a računi će, nakon završetka radova, posredstvom Federalnog pravobranilaštva biti dostavljeni firmi Kromb reciklaža d.o.o. Drvar, koja je otpad uvela i nezakonito skladištila u pet bh. gradova.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok