Federalno Ministarstvo prostornog uređenja je ovih dana Medžlisu IZ Livno poslalo obavijest o okončanju upravnog spora na Kantonalnom sudu u Sarajevu vezano za ponovnu izgradnju centralne gradske džamije Ćurčinice porušene u posljednjem ratu.

U dopisu ministarstva od 1. rujna 2014. godine se navodi: "Obavještavamo vas da je Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu broj: 09 0 U 013004 11 U od 13.08.2014.godine kojom je odbijena tužba tužitelja Općine Livno, a radi poništenja rješenja broj: UPI/03-23-2-302/09 od 04.05.2011.godine, kojim je dato odobrenje za građenje Ćurčinica džamije u Livnu sa pratećim objektima, na građevinskom zemljištu označenom kao k.č.br. 1/60, 1/61 i 1/62 K.O.Livno, područje općine Livno. U vezi s tim stekli su se zakonski uslovi za ovjeru pravosnažnosti predmetnog rješenja, te ste isto dužni dostaviti Federalnom ministarstvu u originalu, u svrhu stavljanja klauzule pravosnažnosti", navedeno je u dopisu kojeg je potpisao resorni ministar Desnica Radivojević čije je ministarstvo i izdalo dozvolu za obnovu Ćurčinice u skladu s projektnom dokumentacijom.

Projektna dokumentacija podrazumijevala je izgradnju kompleksa džamije sa pratećim objektima u savremenom arhitektonskom izrazu i uz primjenu suvremenih materijala  i konstrukcija uz očuvanje postojećih nišana u mezarju džamije do njihove stručne restauracije i konzervacije.

Nesmetano obavljaju molitve

Nezadovoljna arhitektonskim rješenjem Ćurčinice, koja je po mnogima danas jedan od najljepših objekata u Livnu, pa i u BiH, općina je pokrenula upravni spor 13. lipnja 2011. godine kod Kantonalnog suda Sarajevo kao nadležnog u ovom slučaju, a zbog, kako su naveli “nepravilne primjene materijalnog prava i povrede pravila postupka” što je nadležni sud pobio. Općina je u tužbi navela i da je rješenje o odobrenju građenja Ćurčinice, po njima "donio nenadležni organ, te da je nanadležno tijelo rješavajući po slobodnoj procjeni prekoračilo granice ovlaštenja" što je također na sudu osporeno. Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu stekli su se uvjeti za definitivno stavljanje točke na slučaj Ćurčinica u kojoj se već nekoliko mjeseci nesmetano obavljaju molitve i administrativno-edukativni poslovi MIZ Livno.

Dnevni Avaz

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok