Rudnik "Tušnica" je posljednje livanjsko neuništeno državno poduzeće, ali je i ono godinama na izdisaju, ne zbog svoje starosti od 120 godina, već zbog nebrige poslijeratnih HDZ-SDA vlasti za njega kao i za sva ostala, planiski uništena livanjska poduzeća koja ni metak u ratu nije okrznuo.

Sindikat i direktor Rudnika "Tušnica" Niko Knez su objavili još jedno u nizu priopćenja u kojima traže da im se pomogne kako bi opstali. Kažu da su prvi put u situaciji da neće moći isporučiti ugalj svojim potrošačima zbog nemogućnosti pokretanja proizvodnje i nedostatka sredstava.

Nije im udovoljeno ni u smislu zahtjeva da se integriraju u jednu od EP BiH kako bi opstali. EPBiH bi  uzela i "Tušnicu" pod svoje okrilje ali ih HDZBiH ne da "u bošnjačke ruke", a "hrvatska" EPHZHB ih neće, ili, pak, hoće uz ultimatum - da se prvo izgradi TE u Tomislavgradu koju ta općina neće, ili u Livnu što je na dugom štapu.

Gluhonijema Vlada

- Na sve naše zahtjeve Vlada je ostala gluhonijema pa smo dužni obavijestiti potrošače da nećemo moći udovoljiti svim zahtjevima za ugalj, pa molimo građane da se snađu na drugim mjestima… Tražili smo da Vlada riješi naš problem na bilo koji način (pokretanjem proizvodnje,rješavanjem radnog staža ili upućivanjem radnika na Zavod za zapošljavanje) ali odgovora nema.

Obzirom da niko od članova uže obitelji iz Rudnika "Tušnica" ne pripada vladajućoj strukturi (HDZ-SDA-SNSD) jasno je da ni briga za opstajanje rudnika ne postoji", navodi se, između ostalog, u priopćenju Sindikata i direktora "Tušnice", koji podsjećaju da je odnos prema drugim rudnicima i rudarima u BiH daleko pravedniji.

U priopćenju je izražena nada da se ipak neće odustati od spašavanja "Tušnice", odnosno, da ona neće doživjeti sudbinu ostalih uništenih firmi, u šta je opet teško povjerovati uz vladajuću strukturu koja, umjesto da gradi, samo ruši.

Dnevni Avaz

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok