U sklopu svojih širokih aktivnosti socijalne zaštite ljudi, Centar za socijalnu skrb Tomislavgrad brine se i o zaštiti odraslih osoba kroz smještaj u ustanove socijalne skrbi. U tom smislu ostvaruje dobru suradnju sa Staračkim domom u Tomislavgradu, kao i s drugim ustanovama socijalne zaštite u kojima su smješteni korisnici s područja te općine. Ukupno su u tim ustanovama zbrinute 22 odrasle osobe i jedno dijete, piše Večernji list BiH.

Četiri brakorazvodne parnice

U Staračkom domu Tomislavgrad smješteno je 10 socijalno ugroženih osoba, od kojih devetero sudjeluje jednim dijelom u plaćanju troškova smještaja, preko osobne invalidnine koja se uplaćuje na račun Centra, od vrijednosti darovane imovine ili nekih drugih primanja. Jedan korisnik plaća troškove u 100-postotnom iznosu, a preostale troškove osigurava Općina Tomislavgrad iz svog proračuna. U godišnjem izvješću za 2019. stoji da su lani ugovorena i ostvarena dva nova smještaja, a jednom korisniku je prestalo pravo. U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Bakovićima smješteno je sedam osoba, s tim da jedna osoba plaća troškove u 100-postotnom iznosu. U Zavodu za zaštitu djece i mladih u Pazariću smješteno je pet osoba, a u prihvatnom centru “Duje” Klokotnica Doboj-Istok jedno dijete. Značajna aktivnost u 2019. vođena je i realizirana u oblasti obiteljskih odnosa. Pokrenute su četiri brakorazvodne parnice, od njih su tri sporazumno okončane, a jedna je u tijeku. - Rastavom braka nastaju problemi kako ostvariti suradnju s roditeljem koji nije dobio skrbništvo nad djetetom, odnosno djecom, i u većini slučajeva oko toga nastanu problemi. Da ne bi došlo do primjene metode prisile, Centar radi na intenzivnom savjetovanju kako bi se ostvario normalan kontakt roditelj - dijete, odnosno Centar donosi privremena rješenja o kontaktiranju drugog roditelja s djetetom i uređuje način viđanja. U prošloj godini djelatnici Centra ostvarili su šest poslova i aktivnosti oko kontaktiranja roditelja s djecom i 175 usluga stručnog rada u saniranju bračnih problema - kaže Ilija Krišto, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Tomislavgrad. U prošloj godini Centar kao tijelo skrbništva nije imao predmet davanja suglasnosti za sklapanje braka maloljetnika.

Jedno priznavanje očinstva

U reguliranju odnosa roditelja i djece posebna pozornost stavlja se na priznavanje majčinstva i očinstva, utvrđivanje majčinstva i očinstva sudskom odlukom i osporavanje majčinstva i očinstva. Lani nije bilo postupaka priznavanja majčinstva, bio je jedan predmet priznavanja očinstva. Nije bilo utvrđivanja majčinstva sudskom odlukom, proveden je jedan postupak priznavanja očinstva sudskom odlukom, nije bilo osporavanja majčinstva i očinstva i dva postupka su u tijeku. Podneseno je 16 zahtjeva za posvojenje djece, međutim, ni jedno posvojenje nije ostvareno.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com