Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom “Bilateralna vježba” počela je 18. studenoga 2020. godine na poligonima Glamoča i Manjače. Cilj vježbe je unapređenje partnerske suradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OS BiH.

Terenska vježba se realizira na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju s Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC). Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružaju dva aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano, Italija, koji, umjesto bojevog streljiva koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažiran za medicinsku evakuaciju zračnim putem.

Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i zračnih snaga. Ova vježba, u kojoj ukupno sudjeluje 280 pripadnika OS BiH zajedno s snagama SAD-a, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu.

Pandemija “COVID-19” primorala je OS BiH da smanje broj sudionika i da se prilagodi novonastaloj situaciji kako bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera. Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) s 13 pripadnika OS BiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih vazdušnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Komande specijalnih operacija za Evropu, a u suradnji s Uredom za obrambenu suradnju (ODC) pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH.

U okviru vježbe, 19. studenoga 2020. godine od 10.00 do 11.00 sati na lokaciji vojnog poligona Glamoč bit će organiziran Dan posjetitelja, uz nazočnost visokih dužnosnika. Tom prilikom bit će prikazan dio operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu s bliskom zračnom podrškom zrakoplova F-16.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com