Livanjsko polje i poljoprivredne površine koje zakupci koriste su pod vodom. Gotovo svake godine imamo isti problem u Livanjskom polju, bilo da se radi o namjernom zadržavanju vode u polju u jesen i proljeće, bilo da se radi o pretjeranom isušivanju tijekom ljetnih mjeseci.

Štetu, svake godine trpe poljoprivrednici, koji ne mogu na vrijeme obrađivati zemlju a o korištenju vode za navodnjavanje, što je bila obaveza HEP-a prilikom izgradnje objekata, nema ni govora.

Ministarstvo PVŠ HBŽ je po spoznaji o ovom zadnjem incidentu uputilo zahtjev županijskom i federalnom vodnom inspektoru da hitno reagiraju i sukladno zakonu o vodama zaustave daljnje plavljenje polja i poljoprivrednih površina. Poslali smo i zahtjev županijskom poljoprivrednom inspektoru da utvrdi činjenice i štetu nastalu na ozimim usjevima. Vladi smo uputili zahtjev da se oštećeni poljoprivrednici oslobode dijela zakupa za 2021 godinu koji se uplaćuje u korist županijskog proračuna i apeliramo na Grad Livno da napravi isto.

Napominjemo da Crpna stanica Buško blato d.o.o. već duže vremena nema važeću okolišnu dozvolu. Kako je moguće da i dalje nesmetano radi na prostoru Livna što joj se prohtije i da Livanjsko polje i poljoprivredno zemljište koristi kao rezervno jezero kad god se im se za to ukaže potreba? Kako je postalo normalno da tvrtka koja je dužna ogromne novce Gradu Livnu ima sva prava i nitko im ništa ne može, a poljoprivrednici koji plaćaju zakup tog zemljišta, iz godine u godinu trpe štetu zbog neurednog režima voda u polju, nemaju apsolutno nikakva prava?

Navode iz Ministartstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok