Obiteljska kuća u mjestu Guber pored Livna koja je izgorjela u požaru 29. studenoga ove godine, a u kojoj je živio hrvatski branitelj i policajac Mate Perić Aćo i njegova nezaposlena supruga sa sedmomjesečnim sinom, u petak je građevinskom mehanizacijom potpuno srušena.

Nakon što su ostali bez krova nad glavom, obitelj Perić privremeno je našla utočište kod Matinog brata Stipe Perića, u naselju Donji Rujani kod Livna.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Livno uz suglasnost koordinacije braniteljskih udruga HVO-a Hercegbosanske županije odmah je pokrenula humanitarnu akciju da se pomogne bivšem branitelju i djelatniku MUP- a HBŽ-a u obnovi obiteljske kuće.

"Nakon požara smo upitali struku je li moguće obnoviti kuću, ali nam je rečeno da obnova nije moguća. Zato smo odlučili krenuti u projekt izgradnje nove. Već je izrađena projektna dokumentacija koju su besplatno napravili Boro Brdar iz tvrtke Ekol i Marinko Mostarac. Radi se o prizemnici veličine oko 100 kvadrata. Radovi bi trebali krenuti na proljeće kada se očekuje ljepše vrijeme, a nadamo se da će biti završena do sljedeće zime. Stara kuća je već srušena zahvaljujući tvrtki GM Semren iz Livna koja je to učinila besplatno. Zahvalio bih i mještanima Gubera koji su puno pomogli, kao i tvrtki Roco Commerce Livno koja je, također besplatno, osigurala prijevoz obiteljskih stvari iz Gubera u Rujane nakon požara.", kazao je za Livno Online Stipo Perić, Matin brat.

U nešto manje od mjesec dana, otkad je pokrenuta akcija izgradnje novog doma za obitelj Perić, prikupljeno je oko 30 000 maraka, a novčana sredstva i dalje pristižu. Osim novca, mnogobrojni poduzetnici iz Livna, Tomislavgrada, Glamoča, Grahova. Rame i ostatka BiH su ponudili svoju pomoć u građevinskim radovima i materijalu.

"Javljaju nam se poduzetnici iz cijele BiH koji nude pomoć u građevinskom materijalu, stolariji, elektroinstalacijama, namještaju... Čuli su za ovaj nemili događaj i svi oni žele pomoći. Obećana nam je i pomoć iz Hrvatske, a već je jedna braniteljska udruga iz Hrvatske na račun uplatila određena novčana sredstva. Moj brat Mate cijeli rat je proveo u Hrvatskoj vojsci", govori nam Stipo dodajući kako će se u skoro vrijeme obratiti i lokalnoj, županijskoj i federalnoj vlasti.

Udruga specijalne policije Hercegbosanske županije uputila je nedavno javni apel za pomoć obitelji Perić s porukom da se ponovno pokaže koliko je veliko ljudsko srce u mjesecu došašća, darivanja i zajedništva.

Novčani prilozi mogu se uplatiti na račun:

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Livno, Splitska b.b. Livno

Svrha uplate: "Za pomoć obitelji Perić"

Tekući račun: 338 150 228 111 4562 UniCredit Bank d.d. Splitska bb Livno

Devizni račun: IBAN: BA393381504889677265, SWIFT: UNCRBA22 kod UniCredit bank d.d.

Svi ostale vrste pomoći u vidu građevinskog materijala, stolarije, keramike i sanitarija mogu se dogovoriti s obitelji Perić na broj: Stipo Perić +387 63 096 119.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok