Od početka pandemije od posljedica covida u HBŽ preminulo je 60 osoba, ukupno testiranih je 11228, broj potvrđenih 3040, a izliječenih 2858.

Preminule osobe, koje su bile zaražene korona virusom, pokapaju se vodeći računa o svim epidemiološkim mjerama koje je utvrdio Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva FBiH.  Mjere su uglavnom usmjerene na pojačanoj dezinfekciji prostora mrtvačnice u kojoj se nalazi tijelo preminulog. Kao i na nošenju zaštitnog odijela prilikom opremanja pokojnika.

Trenutno u županijskoj bolnici "Dr.fra Mihovil Sučić" Livno mrtvačnica isključivo služi za osobe koje su preminule uz prisustvo covid-19 virusa i bilo koje pogrebno poduzeće koristi prostor mrtvačnice uz naknadu od 50,00 KM.

Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci primjetno je favoriziranje određenog pogrebnog poduzeća u Livnu kada su u pitanju pogrebi osoba preminulih od covid-19 virusa. Ili osoba koje su bile zaražene virusom, ali su preminule od drugih bolesti.

"U posljednje vrijeme mnoge osobe su nas zvale i pitale obavljamo li pogrebe preminulih koji su bili zaraženi korona virusom jer im je rečeno da u tom slučaju postoji posebna procedura. Kasnije smo saznali da pojedini uposlenici iz županijske bolnice u Livnu kada informiraju obitelj o smrti favoriziraju određeno pogrebno poduzeće govoreći obitelji kako samo to poduzeće ima tehničke uvjete i licencu za pokop preminulih zaraženih korona virusom. Pokušali smo saznati o kakvoj se licenci radi. Nismo pronašli ništa. Licenca ne postoji niti treba kako bi obavljali pokop preminulih zaraženih korona virusom.", govore iz jednog livanjskog pogrebnog poduzeća za Livno Online.

S istim problemima se susreću i druga pogrebnička poduzeća u Livnu.

"I nas su zvali i pitali obavljamo li pokop preminulih od korone. I nama su ljudi govorili kako su im pojedinci iz županijske bolnice rekli kako samo jedno poduzeće može vršiti pokop. Što nije istina. Već ako treba ispuniti određene uvjete za ovakve vrste pogreba onda neka nam netko iz bolnice dostavi napismeno koji su to uvjeti i na temelju čega su doneseni. Mislimo da se ovdje radi o pogodovanju pojedinim pogrebnim poduzećima", govore nam u drugom livanjskom pogrebnom poduzeću.
Slična iskustva navodno imaju i pogrebnici iz Tomislavgrada.

Svi oni su složni u jednom, a to je da svi trebaju imati jednake uvjete i mogućnosti za obavljanje djelatnosti kojom se bave. Svaka obitelj ima pravo da angažira poduzeće koje želi, a ne da se lažima pojedinaca pogoduje drugima. Ističu naši sugovornici.
Pokušali smo pronaći postoje li bilo kakvi posebni uvjeti i licence za obavljanje pokopa preminulih osoba koje su bile zaražene korona virusom. Nismo pronašli nikakve posebne uvjete ili odredbe u odlukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva FBiH.

Upit smo uputili i upravi bolnice u Livnu. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok