Povodom skrnavljenja spomen obilježja u Čelebiću, podignutog u znak sjećanja na više od 400 livanjskih Srba koje su snage NDH ubile 1941., Koalicija „Uvažavanje“ Livno poziva sve nadležne institucije da otkriju počinitelje tog vandalskog djela i privedu ih licu pravde.

Podsjetimo, spomen ploča u Čelebiću i ranije je bila na udaru vandala koji su je razbili 2017. Uz to što su tada, a i sada, obitelji umrlih i stradalih uznemirene i povrijeđene, takva (ne)djela ni u kom slučaju ne doprinose zajedničkom životu stanovnika Livna i livanjskog kraja, te ih ovim putem najoštrije osuđujemo.

Koalicija „Uvažavanje“ ističe kako ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja i narušavanje mira pokojnika, ne služi nikomu na čast, te u cilju suživota i tolerancije poziva svekoliku javnost, građane i institucije, na javnu osudu, a organe gonjenja i pravosuđa da budu što učinkovitiji na razatkrivanju i sankcioniraju počinitelja. Ovakav govor mržnje u našoj zajednici predstavlja teško narušavanja društvenih odnosa i vrijednosti koji se godinama grade i čuvaju. Univerzalne vrijednosti mira, uvažavanja i tolerancije, oko kojih su okupljene sve naše vjerske zajednice, moraju i ovog puta prevladati i poslati poruku da su ovakvi vandalski činovi nedopustivi u našoj zajednici.

Koalicija „Uvažavanje“ smatra da se protiv  govora mržnje moramo boriti zajedničkim snagama i graditi društvo koje će biti spremno demokratski i odgovorno reagirati na ovakva dizanja tenzija i narušavanja suživota a sve u cilju gradnje bolje zajednice, sretnije i mirnije budućnosti.

Također, koristimo prigodu da pohvalimo učinkovitu i brzu reakciju djelatnika PP Tomislavgrad na razotkrivanju i sankcioniranju osobe (M.T. rođene 1969.), koja je 18. siječnja u Mandinom selu verbalno vrijeđala službenike Islamske zajednice i mještane.

 Koalicija “Uvažavanje” Livno

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok