Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je jučer u Drvaru da su ta općina, te i susjedne Glamoč i Bosansko Grahovo ugrožene i nisu ekonomski održive, i da šira zajednica treba da im pruži više podrške.

Nakon sastanka s načelnicima tri općine Novalić je naveo da te lokalne zajednice imaju skoro identične probleme s izbjeglicama, gospodarstvom, infrastrukturom i održavanjem proračuna.

– Razmatrali smo kako više pomoći ovim općinama, mada pomoć nije izostajala ni dosad, i zaključili smo da ćemo morati usvojiti asimetričan pristup podršci općinama u Federaciji kako bi one nerazvijene dobijale više – rekao je Novalić.

Dodao je da je danas dogovoreno da sačine listu prioriteta u svakoj oblasti i da bude održan novi sastanak za nekoliko mjeseci i određeno kako odgovoriti na te probleme.

– Ukoliko budu osmišljeni dobri projekti podrška može iznositi i do 700.000 KM po općini – precizirao je Novalić.

Načelnica Općine Drvar Dušica Runić naglasila je da te općine, koje spadaju u najnerazvijenije u BiH, trebaju razvijati suradnju sa svim razinama vlasti i da se nada da će te razine u proračunu pronaći sredstva da ih podrže.

Načelnik Općine Glamoč Nebojša Radivojša izjavio je da je usaglašeno da se zajednički pokuša pomoći da se održi život u tim lokalnim zajednicama, te da se nada uspješnoj suradnji.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok