Politički spinovi oko konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća ponajbolje pokazuju kako su naše vodeće stranke uvijek bile i ostale vjerne doktrini bivšeg sustava, točnije druga Staljina, koja kaže da je „kadrovska politika majka svake politike“.

HRS je pred izbore glasačima obećao potpunu transparentnost u radu, bez ikakvih zakulisnih radnji i skrivenih interesa. S toga osjećamo odgovornost javnosti obznaniti što se događa iza zatvorenih vrata.

SDA javno traži podršku za nastavak politike vođenja Gradskog vijeća kako su to radili zadnjih osam godina. Međutim, obrću tezu govoreći da zastoj nije nastao oko imenovanja predsjednika vijeća. Naime, članak 15. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Grada Livna (nisu se potrudili izmijeniti poslovnik iako su morali) kaže da je: „Općinsko vijeće konstituirano izborom predsjednika Općinskog vijeća na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina vijećnika“.

HDZ BiH, kao najodgovornija stranka za funkcioniranje Grada, uvjetuje konstituiranje vijeća i izbor Hane Milak i provođenjem svoje kadrovske politike, dok potiho, kao back up plan, skupljaju većinu SDA-ovom kandidatu za predsjednika vijeća. HDZ 1990 i Draško Dalić, s druge strane, prilikom formiranja Vlade HBŽ-a su poziciju predsjednika GV obećali SDA-u te su time problem formiranja vlade prenijeli na Grad. Mi u HRS-u smo javno podržali gospođu Hanu Milak za predsjednicu vijeća, jer smo uvjereni da Livnu treba nova osoba na toj poziciji. Nismo zainteresirani za poziciju dopredsjednika vijeća. Za ponuđeni program, koji smo javno objavili, oni kojima je kadrovska politika majka svih politika neće ni da čuju. Jasno smo im dali do znanja kako nas kadrovska politika i formiranje većine po principu podjele plijena ne zanima.

Dva HDZ-a imaju sasvim dovoljno ruku za izabrati SDA-ovog kandidata i zadovoljiti svoje kadrovske apetite u Gradu. Neka prestanu sa zakulisnim igrama, otvore karte pred narodom kojem su prije izbora obećavali sve i svašta i odrade to kako bi otkočili sve procese u Gradu, kojem prijeti kolaps.

Neka stranke koje su dobile najveću odgovornost žitelja Livna tu odgovornost dokažu u praksi. Hitno se mora konstituirati Vijeće i usvojiti Odluka o privremenom financiranju. Apeliramo na sve da od Livna ne pravimo grad slučaj. SDA se danas javno izjasnio.  Pozivamo sve stranke koje se još nisu izjasnile oko podrške predsjednici ili predsjedniku GV da se napokon izjasne i da deblokiramo naš Grad.

Priopćeno je iz GO HRS Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok