Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) u ponedjeljak je u Tomislavgradu usvojila Zaključak kojim je naloženo županijskoj vladi da razriješi upravna vijeća svih zdravstvenih ustanova na svom području.

Kako je istaknuto, usvojeni zaključak temelji se na prošlotjednoj tematskoj sjednici vezanoj za rad zdravstvenih ustanova na području te županije, na kojoj se raspravljalo o uglavnom negativnim izvješćima o poslovanju s pregledom ostvarenih prihoda i izvršenih rashoda koje su podnijeli ravnatelji zdravstvenih ustanova.

Zaključkom je navedeno da se poništava natječaj za izbor članova Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije, imenuju vršitelji dužnosti svih upravnih vijeća zdravstvenih ustanova te raspiše natječaj i imenuju nova upravna vijeća.

Županijska vlada zadužena je da u roku od tri mjeseca u skupštinsku proceduru dostavi Nacrt zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova Hercegbosanske županije te da se izradi Strategija razvoja zdravstva u toj županiji.

Skupština Hercegbosanske županije također je usvojila Zaključak kojim Nacrt županijskoga proračuna za 2021. godinu u iznosu od 93,2 milijuna maraka može poslužiti kao dobra osnova za izradu Prijedloga zakona uvažavajući sve primjedbe i prijedloge povjerenstava i zastupnika.

Zbog odsutnosti ministra financija, Nacrt proračuna zastupnicima je ispred Ministarstva financija obrazložila Marija Perić, koja je kazala kako je on rađen na temelju smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2020.- 2022. godine i Dokumenta okvirnog proračuna za isto razdoblje koji predviđaju visinu prihoda i primitaka te rashoda i izdataka za 2021. godinu kojih su se dužni pridržavati svi proračunski korisnici.

Neke od reakcija zastupnika odnosile su se i na "prenapuhanost nacrta“.

Za Gorana Broćetu (SNSD) nacrt je uglavnom potrošačke prirode gdje su određeni izdaci povećani za nova zapošljavanja, dok se ne vide promjene prema boljem stanju unutar županije.

- U prilog te činjenice ide tvrdnja da je najvećim dijelom Nacrt proračuna usmjeren na financiranje javne uprave, policije i školstva, gdje se planira izdvojiti 60 posto proračunskih sredstava - kazao je Broćeta.

Tijekom rasprave više puta je istaknuto da je Nacrt proračuna radila prijašnja Vlada HBŽ-a dok joj je bio premijer Ivan Jozić (HDZ BiH), odnosno, kako tvrdi član rukovodstva Skupštine HBŽ-a Jasenko Tufekčić (SDA), on predstavlja listu želja odlazećih ministara koji su u cilju vlastite i stranačke promidžbe s tim nastupali na proteklim lokalnim izborima obećavajući najviše nova zapošljavanja.

Da se radi o listama želja u Nacrtu proračuna od vlade iz prošlog saziva ponovio je i predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin, dodavši da su nakon razmatranja na sjednici Vlade ipak dopustili da Nacrt proračuna ide u ovoj formi očekujući time dodatna mišljenja zastupnika kako bi se uz kvalitetne konzultacije došlo do realnog i održivog Prijedloga proračuna za 2021. godinu. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok