Livno ni iz trećeg pokušaja nije dobilo predsjednika i dopredsjednika Gradskog vijeća.

Za razliku od prošle sjednice napravljen je barem mali pomak - imenovano petočlano Povjerendtvo za izbor i imenovanja. I bilo je to jedino što se efikasno i brzo napravilo, dok su preostala tri sata prošla u pauzama i žustroj, što formalnoj, što neformalnoj komunikaciji. Javlja Federalna televizija.

Danas su u pomoć pozivali Poslovnik i Statut, na jedan glasački listić spajali imena i predsjednika i dopredsjednika, što do sada nije bila praksa, pogotovo što su za obje funkcije predložena po dva kandidata, da bi kulminiralo prebrojavanjem krvnih zrnaca.

 

"Razgovaralo se o dnevnom redu koji je prihvaćen ranije, i svi su na tragu toga da je točka izbor predsjednika i dopredsjednika prihvaćena kao jedinstvena točka dnevnog reda izuzev Republikanske stranke", kaže Josip Gelo, predsjednik Kluba vijećnika HDZBiH u GV Livno.

Ivica Brešić, predsjednik Kluba HRS-a, oštro je reagirao i, među ostalim, kazao: "Nije se omogućilo vijećnicima da glasaju za pojedine kandidate za predsjednicu/ka Vijeća. Žalosno je što se na kraju višesatnog zasjedanja stranke obraćaju CIK-u na zahtjev jedne stranke da bi se odredila nacionalnost jedne naše vijećnice."

Uvrijeđena SDP-ova vijećnica Hana Milak poručuje: "Ja sam Bošnjakinja i imam potpuno pravo da sudjelujem u Gradskom vijeću i da budem birana za predsjednicu. Neću odustati. I poručujem ljudima koji dovode to u pitanje da se grdno varaju jer moja bajramska baklava je bolja od onih koji to tvrde."

Njen protukandidat iz SDA Sead Hadžijahić ističe: "Komisija za izbor i imenovanje mora dati prijedloge koji su došli od strane političkih stranaka, oni su u okviru toga svega oni koji su kompetentni da daju konačan prijedlog pred Vijeće i Vijeće je samo tu da izglasa na kraju."

Jednostavan proces zakomplicirale su duboke podjele političkih aktera, a posljedica svega je blokada gradske uprave jer nema odluke o privremenom financiranju.

"A znamo da su na proračunu općine ne samo djelatnici općine, odnosno grafa, već i druge strukture i ustanove koje su pri gradu. Hajmo svi biti odgovorni i nadići to politikanstvo i nekakve stranačke rovovske bitke", kazao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić (HDZBiH).

Pat poziciju prekinulo je Povjerenstvo za izbor i imenovanja zatraživši od SIP-a dostavu podataka o nacionalnom izjašnjavanju SDP-ove Hane Milak i SDA-ovog Seada Hadžijahića koji su kandidati za funkciju predsjednika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok