U utorak 02.02.2021. godine održan je nastavak konstituirajuće sjednice GV Livno. U skladu sa dogovorom političkih subjekata izabrana je Komisija za izbor, imenovanja i administrativna pitanja koju čine predstavnici slijedećih stranaka: HDZ BiH, HDZ 1990, HRS, ŽNL i SDA.

Nakon toga su Komisiji dostavljeni prijedlozi za predsjednika i potpredsjednika GV Livno. U skladu s Izbornim zakonom, Statutom Općine Livno i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Livno Gradonačelnik i Predsjednik Gradskog vijeća Livno ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Stav Gradskog odbora SDA Livno jeste da pozicija predsjednika Gradskog vijeća Livno pripada prije svega Bošnjaku iz razloga što Gradonačelnik Livna pripada drugom konstitutivnom narodu, a svoj stav GO SDA Livno bazira na izbornom rezultatu ostvarenom na Lokalnim izborima 2020. godine. Informacije koje smo dobili iz neslužbenog izvora govore da kandidatkinja SDP-a Hana Milak ne ispunjava gore navedeni uslov iz razloga mijenjanja nacionalne pripadnosti u više navrata.

Smatramo da je zadatak Komisije za izbor, imenovanja i administrativna pitanja da ispravno utvrdi valjanost predloženih kandidatura, da bi se pred vijećnike predložile zakonske mogućnosti izbora. Iz navedenog razloga je upravo i donesen zaključak Komisije za izbor, imenovanja i administrativna pitanja da se službeno obrati prema CIK-u koji je u ovom trenutku jedini mjerodavan da dostavi relevantnu informaciju, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH (Članak 4.19 – Stav 4,5 i 6).

Potrebno je naglasiti da Komisija za izbor, imenovanja i administrativna pitanja je uputila dopis kojim traži informaciju o nacionalnom izjašnjenju za oba predložena kandidata za predsjednika GV Livno. Ne vidimo zašto bi to bilo kome predstavljalo problem.

Gradski odbor SDA Livno traži od gradskih službi Grada Livna zahtjeve i rješenja o promjeni nacionalne pripadnosti u posljednjih 8 mjeseci gospođe Hane Milak, kako bi se dokazale osnovane sumnje iznesene na sjednici Komisije za izbor, imenovanja i administrativna pitanja, te na takav načini spriječilo kršenje Statuta Općine Livno.

SDA ni u kojem slučaju ne želi nikome prebrojavati krvna zrnca kako to neki prezentiraju u javnosti, niti želi na bilo koji način osporiti ili umanjiti nečiju pripadnost konstitutivnom narodu ili grupi ostalih, ali želimo da se u potpunosti poštuju zakonski propisi koji trenutno važe u našoj državi. To u svakom slučaju nisu populističke izjave tipa čija je baklava bolja, niti čija je agda slađa. Nakon dobivenih informacija znatno lakše bi se provela potrebna procedura u skladu s predloženim dnevnim redom.

Priopćeno je iz SDA BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok