Na 42. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 4. veljače 2021. godine, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman izvijestio je o potpisanom Memorandumu o suglasnosti između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Države Izraela o strateškom partnerstvu, potpisanim na ministarskoj razini u Zagrebu i Jeruzalemu 28. prosinca 2020. godine, priopćeno je iz MVPEI.

Potpisivanje ovoga dokumenta dogovoreno je u rujnu prošle godine za vrijeme službenoga posjeta ministra Grlića Radmana Izraelu, tijekom kojeg je obostrano istaknuta potreba jačanja bilateralnih odnosa. Memorandum o suglasnosti predstavlja iskorak u dosadašnjim prijateljskim odnosima dviju država i uspostavlja okvir za jačanje strateškog partnerstva između Republike Hrvatske i Države Izraela.

Memorandumom smo se obvezali na suradnju u području razvojne suradnje i humanitarne pomoći slijedom čega planiramo zajedničko hrvatsko-izraelski projekt u tri BiH županije (Hercegbosanska, Posavska i Zapadnohercegovačka) vezan uz prijenos znanja u području poljoprivrede i malog poduzetništva, ali i vodnog gospodarstva, obrazovanja, socijalnog razvoja i pametne infrastrukture.

Memorandumom o suglasnosti uspostavlja okvir za jačanje strateškog partnerstva Hrvatske i Izraela odnosno za promicanje političke i gospodarske suradnje, jačanje odnosa na područjima od zajedničkog interesa poput digitalne diplomacije, kriznog komuniciranja, pružanja humanitarne i razvojne pomoći trećim zemljama, suradnje u okviru programa i projekata Europske unije, suradnje u borbi protiv klimatskih promjena, razmjene akademika, stručnjaka i diplomata te promicanja kulturne suradnje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok