U nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Livno pristupilo se utvrđivanju lista kandidata za predsjednika i zamjenika predsjednika GV Livno.

Predložene su tri liste: HDZ 1990 i SDA su predložili Seada Hadžijahića za predsjednika, a Ivana Penića za zamjenika predsjednika GV. SDP i HDZ BiH su predložili Hanu Milak za predsjednicu i Gloriju Lijović za zamjenicu predsjednice GV Livno. HRS je predložio Hanu Milak za predsjednicu GV Livno. Kandidata za zamjenika predsjednice nisu predložili.

U prvom krugu glasanja, lista Sead Hadžijahić - Ivan Penić je dobila 14 glasova, lista Hana Milak - Glorija Lijović je dobila 13 glasova, a lista na kojoj je samo Hana Milak kandidatkinja za predsjednicu GV je dobila 4 glasa.

Kako niti jedna lista nije dobila potreban broj glasova, pristupilo se glasovanju za listu Sead Hadžijahić – Ivan Penić i listu Hana Milak – Glorija Lijović koje su u prvom krugu dobile najveći broj glasova vijećnika GV Livno.

U drugom krugu glasovanja, lista Sead Hadžijahić – Ivan Penić dobila je 14 glasova, a lista Hana Milak – Glorija Lijović dobila je 13 glasova. Četiri listića su bila nevažeća.

Kako niti jedna lista nije dobila potrebnih 16 ili više glasova, sjednica je prekinuta. Iako je bilo tajno glasovanje, lako je prepoznati da su za listu Sead Hadžijahić – Ivan Penić, glasovali vijećnici HDZ 1990, SDA i ŽNL, a za listu Hana Milak – Glorija Lijović, vijećnici HDZ BiH i SDP BiH, a nevažeći listići su listići vijećnika HRS-a.

Podsjećamo, HRS je u prvom nastavku sjednice GV predložio Hanu Milak za predsjednicu GV i tražio da se glasuje za liste. Danas su tražili da se glasuje pojedinačno što je jednim dijelom i usvojeno, ali predsjednik i zamjenik predsjednika nisu izabrani.

Očito je da se ovakvim odnosom pojedinih stranaka i pojedinaca koji vode te stranke ne može očekivati u skorije vrijeme izbor predsjednika i dopredsjednika GV, odnosno završetak konstituirajuće sjednice GV Livna.

 

Činjenica je da HDZ 1990, HRS, ŽNL i SDA ne žele preuzeti odgovornost za rad GV Livno, jer same imaju dovoljno vijećnika da donose sve odluke.

Sagledavajući sve činjenice koje ne vode ka završetku konstituirajuće sjednice GV Livna, Klub vijećnika HDZ BiH će dostaviti zahtjev Stručnoj službi GV Livna u kojem se traži održavanje izvanredne sjednice GV Livna sa jednom točkom dnevnog reda: Prijedlog Odluke o privremenom financiranju Grada Livna za period 01. siječnja - 31. ožujka 2021. godine.

Očekujemo da se ŽURNO sazove izvanredna sjednica i da se usvoji Prijedlog Odluke o privremenom financiranju – jednoglasno. U privitku akta, Zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice GV Livno.

URED ZA INFORMIRANJE GO HDZ BiH

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok