Sukladno Planu cijepljenja protiv SARS-Cov2 (COVID-19) usvojenom od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a što potvrđuje Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBIH) temeljem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima uskoro se očekuje isporuka cjepiva i početak cijepljenja protiv COVID-19 u FBiH.

Cjepiva koja će se primjenjivati u Federaciji BIH, moraju biti registrirana u Europskoj agenciji za lijekove (EMA) koja primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili pak žurnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno uporabe lijekova. Sva cjepiva koja budu u primjeni u Federaciji BiH moraju imati odobrenje za stavljanje u promet izdana od EMA.

Cijepljenje će se obavljati po definiranim kriterijima, odnosno redoslijedom prioritetnih skupina i to:

zdravstveni djelatnici (uključujući i drugo nezdravstveno osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama)

osobe i osoblje u ustanovama za smještaj starije populacije

osobe starije od 65 godina

kronični bolesnici (dobna skupina od 18-64 godine, i više)

zdrave osobe 18-64 godine, koje rade u značajnim javnim službama (policija, javni promet, obrazovanje i sl.)

ostali

Prema trenutno dostupnim informacijama do kraja veljače očekuje se isporuka određene količine cjepiva protiv COVID-19 proizvođača Pfizer BioNTech, a nakon kraćeg vremena i cjepivo AstraZeneca, priopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo HBŽ.

NAPOMENA:

Cijepljenje protiv COVID 19  je dragovoljno i besplatno.

Svi zainteresirani za cijepljenje trebaju se javiti TELEFONSKIM PUTEM izabranom obiteljskom liječniku u nadležnom Domu zdravlja i predbilježiti se za cijepljenje.

 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com