Predsjednik Vlade HBŽ, Ivan Vukadin, ministar financija HBŽ, Draško Dalić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Gordana Nakić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Božo Perić, ministrica gospodarstva HBŽ, Dijana Puzigaća i pomoćnica tajnika Vlade HBŽ za razvoj, Ivana Mišković posjetili su prekjučer tehnološki park Linnovate u Livnu.

Ispred tehnološkog parka Linnovate prisutne su pozdravili i zahvalili se na dolasku osnivači i članovi uprave navedenog parka, Marin Jozić i Božo Perić. Marin Jozić upoznao je predsjednika Vlade i prisutne resorne ministre o samom nastanku, trenutnom stanju i budućem razvoju tehnološkog parka. Linnovate predstavlja u prvom redu stimulativno poslovno i društveno okruženje za razvoj poduzetništva koje će biti gospodarski temelj za budući razvoj Hercegbosanske županije, a koje će se temeljiti na znanju, novim tehnologijama, usavršavanjima, energetskoj stabilnosti i organskoj proizvodnji. Rad Linnovate-a temelji se na podršci edukaciji, poslovanju, poduzetništvu, izvozu te pristupu financijama kroz rad poslovnog inkubatora i trening centra u suradnji sa lokalnim i inozemnim partnerima. Jozić je naveo i kako se park trenutno nalazi fazi izrade strategije razvoja i zamolio predsjednika i ministre Vlade HBŽ na pomoć u vidu suradnje u administrativnom području, kroz uključivanje osoba iz institucija Vlade u proces apliciranja i izrade pojedinih projekata.

Sastanku su prisustovali i predstavnici firmi, obrta i obiteljskih gospodarstava sa područja Hercegbosanske županije, koji su upravo u prostoru poslovnog inkubatora tehnološkog parka Linnovate započeli proces uspostavljanja ili unaprijeđenja svoje proizvodnje i djelatnosti. Pojedinačno svi prisutni su iznijeli u kratkim crtama opis svog djelovanja i budućnosti svojih ideja, izrazili su zahvalu u prvom redu djelatnicima tehnološkog parka gdje su kako su više puta naveli naišli na nesebičnu pomoć i podršku kako u savjetodavnom, stručnom i financijskom smislu, a sve u cilju razvoja svojih ideja. Osvrnuli su se i na problematiku koja ih muči konkretno problemi u administrativnom djelokrugu, prije svega problem ne postojanja uređenog zakonodavstva u području turističke djelatnosti.

Predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin i resorni ministri zahvalili su se na lijepom prijemu i gostoprimstvu. Predsjednik Vlade istaknuo je kako je upravo problem osnivanja turističke zajednice nešto na čemu će ova Vlada raditi kako bi se iznašlo pozitivno zakonsko rješenje. Naglašena je i nesebična podrška Vlade HBŽ kao partnera u apliciranju za predpristupne fondove EU-a, gdje je Vukadin naglasio kako se i same lokalne samouprave sa područja Hercegbosanske županije moraju aktivno uključiti i doprinijeti cijelom procesu apliciranja i implementacije pojedinog projekta. Resorni ministri naglasili su pak kako će u krugu svojih ovlasti učiniti sve kako bi se uklonile administrativne barijere koje stoje na putu firmama, obrtima i obiteljskim gospodarstvima ka realiciji njihovih projekata. Na kraju kako su naglasili predsjednik Vlade HBŽ Vukadin i ministri svakako je cilj buduća suradnja kroz potpisivanje ugovora o zajedničkoj suradnji između dvije strane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok