Klub “Dario” u Livnu u utorak 16. veljače bio je mjesto održavanja VII. redovne izvještajne skupštine ZU HVIDR-e HBŽ.

Nakon svečane intonacije hrvatske himne te minute šutnje za sve poginule i preminule hrvatske branitelje, 18 nazočnih članova – delegata ZU HVIDR-e HBŽ usvojilo je Poslovnik o radu VII. Izvještajne skupštine, a daljnjim slijedom izabrana su i radna tijela.

U radnom dijelu Skupštini prvi se obratio Ante Jukić, predsjednik ZU HVIDR-e HBŽ, koji je podnio Izvješće o radu Predsjedništva za period od 1. siječnja do 31. srpnja 2020 godine.

U svom govoru kratko je prezentirao rad Udruge za prošlu godinu gdje je kao predsjednik sudjelovao u radu Koordinacije županijskih Udruga HBŽ te sjednici Predsjedništva i radu Glavnog odbora Zajednice udruga HVIDR-a HVO H-B.

Prema predviđenom Dnevnom redu članovi Skupštine upoznati su s Izvješćem Suda časti, gdje nije bilo povreda obveza članova Udruge, izvješćem Nadzornog odbora, gdje nisu uočene nikakve nepravilnosti u radu Predsjedništva u 2020. godini, što je prethodilo i jednoglasnim usvajanjem financijskog izvješća.

U radu Izvještajne skupštine napravljene su i kadrovske promjene na način da je za predsjednika Nadzornog odbora ZU HVIDR-e HBŽ do redovite izborne Skupštine umjesto dosadašnjeg Tome Marića, koji je na osobni zahtjev istupio, postavljen Ivica Kovač iz Tomislavgrada.

Usvojeni Zaključci sa VII. Izvještajne Skupštine HVIDR-e Hercegbosanske Županije:

– Tražimo od predsjednika Udruge HVIDR-e Središnjice i odbora za branitelja HNS-a što žurnije informacije o najnovijim sudskim presudama vezanih za pripadnike HVO-a (umirovljeni u RH –  „Južno bojište“).

– Tražimo do Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske Županije, Vlade i Skupštine da pristupe Izmjeni i dopuni županijskog Zakona o dopunskim pravima branitelja, a prioritetno da razvojačeni branitelji ispod 57 god. mogu ostvariti „egzistencijalnu“ novčanu naknadu, propisana Federalnim Zakonom o pravima branitelja.

– Također, tražimo da se Udruga HVIDR-e HB Županije uključi u aktivnosti pomoći stradalima u potresu u R Hrvatskoj, u suradnji s drugim Udrugama i županijskim institucijama

– Obvezuje se predsjednik da pristupi zamjeni službenog auta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok