U sklopu godišnje edukacije djelatnika održana je protupožarna vježba na području ŠGP Bosanskograhovsko. Cilj ove vježbe je pregled vatrogasne tehnike te uvježbavanje ljudstva na gašenju inicijalnih požara na otvorenom prostoru.

Dolaskom suhog vremena uočeno je spaljivanje korova i suhe vegetacije na otvorenom prostoru što označava početak požarne sezone. Iako su noćne temperature niske postoji opasnost od nastanka materijalne štete u šumi i na šumskom zemljištu.

Ovom prilikom apelirmo na lokalno stanovništvo da se suzdrži od spaljivanja ovakvih površina budući da pored opasnosti za ljude i imovinu spaljivanje dovodi do degradacije kvalitete tla i uništavanja humusnog sloja te zagađenja životne sredine.

Također, napominjemo da je na snazi zabrana loženja vatre u blizini javnih prometnica te po vjetrovitom vremenu, a propisane kazne iznose 500 KM i više.

Navode iz šumarije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com