U Livnu je 16. veljače održana VII. izvještajna Skupština Udruge HVIDR-e Hercegbosanske Županije te u točci 7. u raspravi o Zaključcima Skupštine donesen je slijedeći Zaključak:

„Skupština traži od Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske Županije, predsjednika Skupštine i Vlade Hercegbosanske Županije pristupe Izmjenama i dopunama županijskog Zakona o dopunskim pravima branitelja, a  prioritetno da se omogući razvojačenim braniteljima s mjesečnim primanjima ispod od 174,03 KM omogući ostvarivanje prava na egzistencijalnu novčanu naknadu“

OBRAZLOŽENJE ZAKLJUČKA:

U Federaciji BiH donesen je Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji „Službene novine Federacije BiH broj 54/19 od 27.7.2019 god. te u članku 4. propisuje prava razvojačenih branitelja a u točki 5. pod e. pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu.

U člancima od 18. do 29., propisuje tko i na koji način ima pravo ostvariti pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu, a u članku 20. Županije se obvezuju da propišu uvjete, način i postupak za ostvarivanje pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu za razvojačene branitelje koji nisu obuhvaćeni člankom 19. Zakona, a to su osobe ispod 57 god.

Iskreno je žalosno da primjena  članka 20. po našim spoznajama kasni još jedino u našoj Županiji, naš pandam Županija Posavska i Zapadno Hercegovačka već primjenjuje taj članak i branitelji primaju egzistencijalnu novčanu naknadu.

Pravo na egzistencijalnu naknadu pripada razvojačenom nezaposlenom branitelju te branitelju čija mjesečna primanja ne prelaze 50% minimalne mirovine isplaćene u F BiH za mjesec prosinac 2018 g., što iznosi 174,03 KM.

Izmjenu i dopunu Županijskog Zakona o dopunskim pravima treba uraditi po mnogim drugim člancima, a u svakom slučaju dobro bi došla jedna rasprava u Skupštini o pravima branitelja HB Županije i poštivanje odredbi samog Županijskog Zakona.

Naovde iz ove udruge.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok