U krugu Gradskog groblja Karaula, po nalogu Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, započet je pregled posmrtnih ostataka, radi izuzimanja DNK uzoraka a radi identifikacije posmrtnih ostataka.

Prilikom pregleda i obrade, do sada su pronađeni posmrtni ostaci ljudskog porijekla više osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata, a točan identitet će biti utvrđen DNK analizom.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije.

Uz istražitelja Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu nalaze se i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i policijski službenici MUP-a Herceg - bosanske županije.

Identifikacije i pregledi posmrtnih ostataka koji su pronađeni, važni su koraci u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, te smanjenu broja nestalih osoba za kojima se traga.

Predstavnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine sudjeluju u procesima ekshumacija, traženja nestalih i identifikacija na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok