Svijesni činjenica kako je prevencija jedno od najvažnijih i najisplativijih ulaganja poslodavca koji drži do svojih radnika, od 13. veljače 2021. godine Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije u suradnji s poliklinikom Vitalis u Mostaru, organizira besplatne sistematske preglede za djelatnike osnovnih škola, uključujući djelatnike osnovnih glazbenih škola i Centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju “Nova nada”.

Realizacija sistematskih pregleda organizira se za 658 djelatnika osnovnih škola Hercegbosanske županije i vršit će se do kraja nastavne 2020./2021. godine.

Koliko su važni ti pregledi ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Gordana Nakić je napomenula da briga o zdravlju započinje redovitim godišnjim pregledom čija je svrha rano otkrivanje postojanja faktora rizika za razvoj bolesti te pravovremeno i uspješno liječenje.

“Medicinski stručnjaci preporučuju obaviti sistematski pregled jednom godišnje ili jednom u dvije godine.  Sve i ako se osjećamo potpuno zdravima, neupitna je važnost redovitih sistematskih pregleda, a pogotovo kod ljudi u pojedinim poslovnim djelatnostima”, kazala je Nakić .

Uz to je dodala da je obavljanje redovitih sistematskih pregleda prosvjetnih djelatnika propisano i zakonom.

Po njezinim riječima ,posljednji liječnički pregled djelatnika u odgoju i obrazovanju obavljen je 2014. godine tako da 2020. i 2021. prosvjetni radnici ponovno obavljaju liječničke preglede.

“Djelatnici u srednjim školama liječnički su pregled obavili 2020., a do kraja nastavne 2020./2021. godine isto će učiniti i djelatnici u osnovnim školama”, istaknula je Nakić.

Za liječnički pregled osigurana su sredstva iz proračuna HBŽ, a Poliklinika Vitalis iz Mostara ,kako kaže ministrica ,imala je najpovoljniju ponudu u natječajnom postupku te je stoga i izabrana za mjesto obavljanja liječničkih pregleda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok