Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruga građanki “Grahovo” iz Bosanskog Grahova održali su mrežne sastanke u deset općina i gradova u kojima će se u idućih pet godina provoditi projekt “Zajedno za lokalni razvoj”.

Riječ je o projektu koji je dio programa Snaga lokalnog (LoacalWorks) koji se provodi u Bosni i Hercegovini, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID-a, priopćeno je iz Centra za građansku suradnju Livno.

Sastanci su održani u Posušju, Širokom Brijegu, Glamoču, Grudama, Ljubuškom, Bosanskom Grahovu, Drvaru, Livnu, Tomislavgradu i Kupresu.

Dionici lokalnog razvoja, općinske uprave i odjeli za razvoj, mjesne zajednice, udruge ili organizacije civilnoga društva i lokalni gospodarstvenici, pozvani su da se uključe u Mreže za lokalni razvoj na području svojih općina i gradova potpisivanjem Memoranduma o suradnji kojim se formalno pristupa Mreži i kojim se omogućuje razmjena informacija, edukacije, apliciranje za grantove iz projekta ‘Zajedno za lokalni razvoj’ kao i drugih projekata, kazala je Zulka Baljak, izvršna direktorica Centra za građansku suradnju.

Sudionici sastanaka bili su predstavnici lokalne samouprave, mjesnih zajednica, organizacija civilnoga društva i lokalnih privatnih odnosno javnih poduzeća, a cilj je formalno udruživanje navedena četiri aktera u Mreže za lokalni razvoj na području svake od deset općina i gradova. Mreže za lokalni razvoj služit će svim akterima društva radi bolje suradnje, partnerstva, razmjene informacija i zajedničkoga djelovanja u svrhu pokretanja lokalnoga razvoja, rješavanja lokalnih problema i potreba zajednice.

Ona je upoznala sudionike sastanaka s aktivnostima i ciljevima projekta kao i segmentom projekta koji se odnosi na poduzetništvo, društveno poduzetništvo i socijalna poduzeća te podršku koja je osigurana kroz ovaj projekt za četiri biznis plana s kojima će udruge moći aplicirati.

Uz petogodišnju podršku kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj” radit će se na jačanju kapaciteta i resursa udruga i organizacija civilnog društva koje će biti voditelji Mreža za lokalni razvoj u svakoj od deset općina i gradova kako bi naposljetku bili osnaženi pokretači promjena i voditelji lokalnoga razvoja.

Uz dugogodišnji rad u NVO sektoru i iskustvo rada u lokalnim zajednicama, Ivica Sivrić, iz REDAH-a (Regionalna razvojna agencija za ekonomski razvoj Hercegovinu), diplomirani agronom i aktivist kroz primjere i iskustva u Bosni i Hercegovini govorio je o mogućnostima lokalno vođenoga razvoja.

Ovaj projekt i Mreže za lokalni razvoj su prilika da se na razini općine i grada kreira temelj razvoja koji će uz suradnju i partnerstvo rezultirati pozitivnim promjenama u zajednici. Pet godina je dovoljno razdoblje za proces stvaranja povoljne klime i povjerenja koje je neminovno. Ljudi su osnovni resurs, a kroz umrežavanje, suradnju i partnerstvo, zajedničkim i efikasnim radom, možemo stvarati društveni kapital i pokrenuti razvoj lokalne zajednice, istaknuo je Sivrić.

U današnje vrijeme je mnogo javnih poziva za projekte dostupno i otvoreno, i toga će u budućnosti biti sve više, a mi moramo biti spremni, organizirani i osposobljeni da budemo konkurentni u apliciranju za projekte, napomenula je Danka Zelić, predsjednica Udruge građanki “Grahovo”.

Posebno je Zelić istaknula kako su projekt “Zajedno za lokalni razvoj” i Mreže za lokalni razvoj odlična prilika koju akteri u zajednici moraju prepoznati i iskoristiti te tim sudjelovati u razvoju lokalne zajednice.

U razdoblju od tri mjeseca, Centar za građansku suradnju Livno i Udruženje građanki “Grahovo“ su na području deset općina proveli istraživanje gdje su uključili četiri grupe lokalnih aktera kako bi mapirali situaciju, stanje i potrebe te polazišne točke suradnje i aktivnosti kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj”, a rezultati istraživanja pokazuju kakvo je realno stanje.

Glavni zaključak istraživanja je da dionici lokalnog razvoja u zajednici pojedinačno nemaju dovoljno kapaciteta i resursa kako bi pokrenuli lokalni razvoj, ali udruživanjem u mehanizam Mreža na području općina i gradova te samim tim udruživanjem i kapaciteta i resursa kojima raspolažu, zajedno mogu pokrenuti lokalno vođeni razvoj, rekla je Ivona Mišković, projekt i media koordinator “Zajedno za lokalni razvoj” i dodala da će uskoro biti dostupna web stranica koja će služiti kao servis i instrument građanima, lokalnim akterima i Mrežama za lokalni razvoj, za razmjenu informacija, promociju i kao baza podataka.

Kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj” u idućem razdoblju će biti organizirana edukacija za članice Mreža za lokalni razvoj na teme koje sami odaberu kao potrebne, priopćeno je iz Centra za građansku suradnju Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok