Duhovnu obnovu predvodio je fra Velimir Bavrka, župnik župe sv. Josipa Zaručnika BDM u Gornjoj Dubici.

„Vi ste svjetlost svijeta i sol zemlje“ (Mt 5,13-14) bila je tema duhovne obnove koja je održana u samostanskoj crkvi na Gorici od 19. do 21. rujna za župljane župe Svih Svetih u Livnu, a predvodio ju je fra Velimir Bavrka, župnik župe sv. Josipa Zaručnika BDM u Gornjoj Dubici. Obnova je počela zazivom Duha Svetoga pred večernju Svetu misu.

Fra Velimir je u propovijedi istakao kako se trebamo prepustiti Bogu i predati mu svoje probleme i nemire, te mu otvoriti svoje srce, kako bi On bio vođa u našem životu.

Nakon Mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Drugog dana, župljani su se pripremali za Svetu misu sakramentom pomirenja - ispovijedi. Također, kao i prethodnog dana, Misa je bila u večernjim satima.

Ovog je dana fra Velimir govorio o ljubavi koju danas nije jednostavno živjeti. Ljubiti je jako teško, jer smo zaboravili kako se istinski ljubi drugoga. „Kad kažemo volim te ili ljubim te, mislimo li uistinu tako?“ – pitao se duhovnik, misleći na bračne parove, ali i na naše prijateljske odnose, jer „Isus traži da se voli srcem i dušom“.

U nedjelju je, posljednjeg dana duhovne obnove, fra Velimir govorio o vjeri i kršćanstvu: „Biti kršćanin danas, znači biti progonjen za vjeru, tj. trpiti za vjeru. Svi smo mi grešni i stalno padamo, ali snaga je u tome da ustanemo i stavimo Isusa na prvo mjesto u našem životu.“

Na kraju Svete mise riječi zahvale duhovniku fra Velimiru uputio je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, a nakon njega fra Velimir je zahvalio samostanskoj zajednici i Livnjacima što su ova tri dana zajedno s njim proveli slaveći Boga. Kako fra Velimir dolazi iz nedavno poplavljene župe u Bosanskoj Posavini, na poticaj samostanske uprave, prikupljena je jedna milostinja i uručena mu za crkvene potrebe.

KTA

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok