U Bosni i Hercegovini od početka pandemije preminulo je 6.813 osoba, od ukupno 175.773 osobe koje su registrirane kao pozitivne na koronavirus, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo i distrikta Brčko. Stopa smrtnosti u cijeloj BiH iznosi 3,87.

Stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih osoba najveća je u Republici Srpskoj, gdje je od početka pandemije potvrđeno 54.958 slučajeva koronavirusa, a preminulo je ukupno 2.746 osoba. Smrtnost u RS je čak pet posto, javlja Federalna.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u tom entitetu je do sada potvrđeno 115.114 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 3.839 osoba. Stopa smrtnosti u FBiH je 3,3 posto.

Kada su u pitanju županije u Federaciji BiH, najveći broj zaraženih je Sarajevskoj županiji, gdje je od početka pandemije registirano 42.497 slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 969 osoba, a stopa smrtnosti iznosi 2,28 posto.

Najviša stopa smrtnosti u Federaciji BiH je u Zeničko-dobojskoj županiji i ona iznosi 9,1 posto, potom u Srednje-bosanskoj 7,63, te u Posavskojm, gdje je stopa smrtnosti nešto veća od šest posto.

U Unsko-sanskoj županiji stopa smrtnosti je 4,8 posto, a u Tuzlanskoj 4,48, dok je u Hercegbosanskoj županiji stopa smrtnosti 2,32 posto.

Najniža stopa smrtnosti je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i iznosi 1,36 posto.

Prema ocjeni stručnjaka, velika stopa smrtnosti u BiH, koja je po broju umrlih u odnosu na broj zaraženih i broj stanovika osma na svijetu, posljedica je razorenih zdravstvenih sustava u oba entiteta, kao i nedostatku dovoljnog broja stručnih kadrova, s obzirom da je posljednjih godina, zbog niskih plaća i loših uvjeta rada, veliki broj liječnika i medicinskih sestara napustio tu zemlju, odlazeći na rad u inozemstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok