Grad Livno provodi projekt putem kojega će biti dodijeljena pčelinja društva s kompletnom pčelarskom opremom korisnicima s područja Livna.

Projekt Grad Livno provodi u suradnji s dobrotvornom organizacijom „MAID“ iz Sarajeva i livanjskom Udrugom pčelara „Li-Vrisak“ a u okviru projekta „Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo“ te na osnovu potpisanog sporazuma o suradnji. Projektom je predviđena dodjela stotinu pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

Nabavku navedenog sufinancirat će Grad Livno, MAID, Li-vrisak i krajnji korisnici. Svakom korisniku bit će dodijeljeno deset pčelinjih društava, pet u ovoj i pet u idućoj godini s kompletnom opremom za bavljenje pčelarstvom što podrazumijeva košnice s tri nastavka, satne osnove, matične rešetke, inox vrcaljku i ostali repromaterijal.

„Ovim projektom Gradska uprava Livna pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima u ovom slučaju pčelarima i onima koji žele u tom pravcu razviti svoje poslovanje. Mišljenja sam da će im ovakav vid podrške biti od koristi te da će oni koji budu odabrani putem javnog poziva i budu ispunjavali uvjete dobiti dobar poticaj da započnu a i unaprijede svoje poslovanje kada je u pitanju proizvodnja meda“, kazao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić ističući prednosti livanjskog kraja u mogućnostima proizvodnje meda u ekološki čistim uvjetima kao i bogatstvo ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja na našem području.

Kako bi se izvršio odabir korisnika raspisan je javni poziv kojim su definirani uvjeti sudjelovanja. Prednost imaju prioritetne kategorije stanovništva kao što su neuposlene osobe s prebivalištem na području grada Livna.

Vrijednost projekta je oko stotinu trideset tisuća konvertibilnih maraka a Grad Livno će snositi oko 50 posto od ukupne vrijednosti projekta.

Livno: Javni poziv za dodjelu pčelinjih društava

Svi zainteresirani za dodjelu pčelinjih društava s opremom potrebno je da svoje prijave podnesu Gradu Livnu do 21. travnja tekuće godine. Kroz projekt ce Udruga Li-vrisak dobiti strojeve za proizvodnju satnih osnova te punilicu meda. Predviđeno je kreiranje dizajna i ambalaže za med kao i održavanje sajma pčelarstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok