U zgradi Vlade Hercegbosanske županije danas je održan redoviti sastanak Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ.

Na sastanku se razmatrala trenutna epidemiološka situacija na području županije te donesen Zaključak kojim naredbe i preporuke Kriznog stožera Ministarstva zdravstva od 31. ožujka 2021. godine ostaju i dalje na snazi, uz preporuku da se općinske inspekcije aktivnije uključe u provođenje mjera donesenih od strane Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ.

Naredbe i preporuke Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ donesene na dan 31. ožujka 2021. godine prenosimo u cijelosti:

NAREDBE KRIZNOG STOŽERA MINISTRSTVA RADA, ZDRAVSTVA, SOCIJALNE SKRBI I PROGNANIH HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE

Ograničava se rad trgovina, trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata na području Hercegbosanske županije od 21:00 sat navečer do 5:00 sati ujutro.

Dozvoljava se pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru, samo sjedeća mjesta, uz obavezno pridržavanje preporuka donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera) uz obavezno pridržavanje razmaka od 1,5 m. Pružanje usluga u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je za maksimalno onoliko osoba koliko dopušta veličina prostora ugostiteljskog objekta, i to isključivo uz uvjet da veličina zatvorenog i otvorenog prostora ugostiteljskog objekta omogućava poštivanje navedenih mjera i preporuka Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

PREPORUKE KRIZNOG STOŽERA MINISTARSTVA RADA, ZDRAVSTVA, SOCIJALNE SKRBI I PROGNANIH HERCEGBOSANSKEŽUPANIJE

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena tjelesna temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Preporučuje se vjerskim zajednicama na području Hercegbosanske županije (Rimokatoličkoj crkvi, Srpskoj Pravoslavnoj crkvi i Islamskoj zajednici) da pouče svoje vjernike o važećim higijensko-epidemiološkim mjerama i preporukama.

Preporučuje se izbjegavanje davanja izraza sućuti ožalošćenim osobama bliskim fizičkim kontaktom i izbjegavanje kućnih žalovanja.

Navode iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok