Obilježavanje 29 godina od pada Kupresa izaslanstvo Općine Kupres i Udruge proistekle iz Domovinskog rata započelo je 6. travnja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Suhom Polju, Kupreškom polju te na spomen-obilježju Vukovarcima.

Epidemija koronavirusa i ove je godine ostavila trag kada je u pitanju sjećanje na ovu bitku. Stoga su izaslanstva koja su položila vijence bila malobrojna, javlja www.kupreskiradio.com.

Program obilježavanja za žrtve hrvatskog naroda na Kupresu se nastavlja u subotu 10. travnja u 10:00 sati kada će biti polaganje vijenaca na spomen obilježju Hrvatskog naroda za sve žrtve Drugoga svjetskoga rata i Domovinskoga rata. Misa za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni slavit će se u crkvi Svete Obitelji.

Podsjetimo, borba za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Počela je 3. travnja i trajala je sedam dana. Promjenjiva ćud klime na kupreškoj visoravni tih travanjskih dana pokazala je zube te je u jednom trenutku oluja prekrila sve. To je bilo kobno za branitelje koji su se morali povući jer više nisu mogli braniti grad od nadmoćnijeg neprijatelja.

Kupres je bio okupiran sve do 3. studenoga 1994.

Inače, branitelji se tradicionalno 10. travnja prisjećaju 160 poginulih i nestalih Hrvata u borbi protiv srpskih oružnika 1992.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok