Livno ove godine proslavlja 29. obljetnicu uspješne obrane Livna i livanjskog kraja manifestacijom „Dani obrane Livna“.

Livnjaci se prisjećaju ratnih godina, povijesnih bitaka 1992. godine, spominjući se branitelja i njihovog neizmjernog doprinosa u obrani Livna. Sjećanje na Domovinski rat započeo je danas, 13. travnja obilaskom sektora livanjske bojišnice.

Predstavnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, branitelji te Gradonačelnik Livna sa suradnicima Darko Čondrić obišli su sve sektore livansjke bojišnice ze zapalili svijeće i položili cvijeće u znak poštovanja svim poginulim braniteljima Livna.

Sveta misa služena je u crkvi u Priluci a predvodio ju je župnik župe Ljubunčić fra Marijo Jelić.

Programom ovogodišnje proslave predviđena je i izložba pod nazivom „Izložba 30/30“, Franjevačke galerije Široki Brijeg a bit će predstavljena u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u petak 16. travnja s početkom u 18 sati.

Ovogodišnji program obiluje i sportskim događanjima. Tako je za subotu 17. travnja predviđen nogometni susret veterana HVO-a Posušje i HVO-a Livno na stadionu s umjetnom travom na Zgonima, a u nedjelju je tradicionalno natjecanje u športskom ribolovu, četrnaesti livanjski kup u 11 sati, a u 10 sati će s Trga kralja Tomislava startati vožnja biciklista Biciklističkog kluba Livno u znak sjećanja na Domovinski rat prema Donjim Rujanima te povratkom na Trg.

U srijedu 21. travnja je međuškolsko športsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u nogometu i odbojci, a ulična utrka učenika je istoga dana u 12 sati.

Središnja proslava 29. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja je u petak 23. travnja i započinje svetom misom u 10 sati u crkvi Svih svetih, nakon čega je svečani mimohod te svečana sjednica Gradskog vijeća Livna.

Toga dana bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje na Spomeniku poginulima za slobodu hravatskog naroda.

Ove godine je organiziran i natječaj za najbolji likovni i literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Livno i ja“. Organizacijski odbor za proslavu 29. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja naglašava da će, uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, biti primoran otkazati one najavljene događaje kod kojih se ne mogu ispoštovati epidemiološke mjere o čemu će javnost biti obaviještena.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok