U okviru Programa sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u Livnu i Tomislavgradu  su održani sastanci predstavnika centara za socijalnu skrb/mentalno zdravlje, općinskih eksperata za Program sekundarne prevencije (pedagoga i psihologa iz osnovnih škola), te predstavnika policijskih uprava, a s ciljem uspostavljanja općinskih referalnih mehanizma.

Riječ je o mehanizmu koji  ima za cilj da podrži implementaciju „Individualnog plana brige“ (IPB), u sklopu Programa sekundarne prevencije. IPB je osmišljen da dijete u srednjem ili visokom riziku od neprihvatljivih oblika ponašanja ili riziku da postane žrtva nasilja nad ili među djecom.

Predavači i voditelji aktivnosti na uspostavi općinskih referalnih mehanizama bile su doc. dr.  Ilija Krišto i prof. dr Ivana Zečević, ekspert razvojne psihologije, koje su upoznale prisutne da implementacija „Individualnog plana brige“ zahtijeva usku saradnju stručne službe osnovne škole sa stručnjacima iz centra za socijalni rad i / ili centra za mentalno zdravlje, pa se iz tog razloga nametnula potreba uspostavljanja općinskog referalnog mehanizma. Prof. Zečević uz to je objasnila i značaj izrade plana brige za djecu uključeni u Program sekundarne prevencije.

U narednom periodu planirani su sastanci za uspostavu općinskih referalnih mehanizama i u ostalim općinama i gradovima HBŽ.

Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u svim školama Hercegbosanske županije, realizuje se od kolovoza 2020. godine na zahtjev Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije. 

Vodeći partner u provođenju programa je Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, tehnički partrner je humanitarna organizacija „Genesis Project'', a program se realizuje pod pokroviteljstvom Vlade Švedske.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com