„Mi smo ovim projektom jednostavno dobili na lutriji!“ Upravo je ovom rečenicom najkraće i najjednostavnije sudjelovanje u projektu „Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika u Bosni i Hercegovini - LOW CARBON“ opisala v.d. ravnateljica Osnovne škole Drvar, Svjetlana Dodig.

Za područje Federacije Bosne i Hercegovine projekat se realizira u suradnji sa UNDP-om, Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Projekti

Projekat rukovodi sa 17.346 milijuna USD iz sredstava grantova Zelenog klimatskog fonda (GCF-a) radi prevazilaženja utvrđenih prepreka za ulaganje u adaptacije zgrada javne namjene s niskom emisijom ugljen dioksida, kao i dodatnih 105.22 milijuna USD sufinanciranja iz različitih izvora, kao što su Fondovi za zaštitu okoliša/životne sredine, entitetski i općinski proračuni, te međunarodne organizacije (UNDP, GEF, Svjetska banka, SIDA) u svrhu rješavanja rizika zemlje i sektorskih rizika.

Naime, spomenuta škola je bila i dijelom Projekta energetske učinkovitosti za BiH- BEEP koji je konkretno za Kanton 10 mjere energetske učinkovitosti implementirao i na županijsku bolnicu  Fra Mihovil Sučić u Livnu te Dom zdravlja u Tomislavgradu.
U Osnovnoj školi je tako izvršena sanacija krovne konstrukcije školske dvorane i prostora svlačionica te ugradnja krovnog pokrova od termo panela. Urađena je toplinska izolacija tavanica iznad grijanog prostora stare i nove škole kao i zamjena fasadnih otvora dvora, prostora svlačionice i kotlovnice. Ugrađeni su dinamički termostatski ventili te na koncu, gore spomenutim novim projektom, unaprijeđen sustav grijanja.

 

S obzirom da se radi o iznimno mjerljivom projektu i samim time jednom od najučinkovitijih načina borbe protiv globalnog zagađenja, brojke govore same za sebe.

Naime, cijeli projekt odnosno iznos investicije iznosio je  (KM sa PDV-om)265.972,46 dok je samo druga faza zamjene peći koštala 85.904,96.

Procijenjena ušteda na troškovima za energiju nakon realizacije podprojekta, na godišnjem nivou nakon prve faze odnosno bez zamjene peći (KM sa PDV-om) je 7.640.

Očekivano godišnje smanjenje emisije CO2 : 3 tCO2 /god (prije obnove je također korištena biomasa kao primarni energent).

Prelazak na pelet

Naime, škola je prije grijana na drva te je završnom fazom projekta te uvođenjem dviju novih peći na pelet, u potpunosti završen proces prelaska na jednu maksimalno energetski učinkovitu zgradu odnosno ustanovu.

O konkretnim uštedama je još dosta rano govoriti s obzirom da je prelazak na novo grijanje implementiran početkom godine, međutim, prema riječima ravnateljice Dodig, iskustva su od samog početka pozitivna.

„Sve naše prostorije su osjetno toplije a učenici i svo nastavno kao i nenastavno osoblje imaju puno bolje uvjete za rad. Sa izvođačima nismo imali nikakvih problema. Komunikacija je od početka bila odlična i s obzirom na garanciju radova u rekordnom roku je izvršena sanacija jednog malog tehničkog propusta. Sa Ministarstvom prostornog uređenja suradnja je također bila odlična te nam je u međuvremenu pristigla i kompletna projektna dokumentacija vezana za projekt“ dodala jer ravnateljica Dodig.

Primjer drugima

Naime, Osnovna škola Drvar broji nešto više od 330 učenika koji  pohađaju razrednu odnosno predmetnu nastavu u dva objekta. „Mi smo mala sredina, relativno mala škola međutim iznimno smo ponosni što sudjelovanjem u ovakvim, nadasve pozitivnim projektima, možemo biti primjer i drugim, puno većim školama i sredinama“ zaključila je ravnateljica.

Inače, na prostoru općine Drvar , upravo je Osnovna škola prva ustanova koja je skoro pa u potpunosti prilagođena uvjetima osiguranja potpune energetske učinkovitosti što može služiti na primjer svima ostalima ali i prije svega učenicima škole koji će od „malih nogu“ imati priliku biti korisnicima jednog energetski i ekonomski učinkovitog objekta ali  i učiti se ekonomičnom korištenju energije kako za sebe tako i za generacije koje dolaze nakon njih. Ovaj projekt je pozdravila i načelnica općine Dušica Runić kazavši da je iznimno zahvalna svima koji su doprinijeli realizaciji projekta te da Općina već radi i na osiguranju sredstava za druge javne ustanove ali i stambene zgrade.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok