Livno se i ove godine prisjeća ratnih događanja kojima su utkani temelji slobode hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Doprinos i žrtva hrvatskih branitelja u povijesnim trenucima borbe i obrane livanjskog kraja 1992. godine, na dostojanstven i simboličan način obilježavaju se svake godine u sklopu manifestacije ,,Dani obrane Livna'' od 13. do 23. travnja.

Središnja proslava ovogodišnje, 29. obljetnice obrane Livna,održana je danas prigodnim programom. Svetom misom u crkvi Svih svetih prisjetilo se žrtve svih stradalih i poginulih u tim povijesnim bitkama kojima su hrvatske snage pružile snažan otpor velikosrpskom agresoru, a čijistrateški značaj osobito istaknutu obrani Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

U znak sjećanja na sve poginule i stradale branitelje održan je tradicionalni svečani mimohod sudionika kroz središte grada, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće podno Spomenika za slobodu hrvatskog naroda.

Svoje poštovanje i zahvalnost kao i svih godina do sada, iskazali su i predstavnici HDZ BiH na svim razinama vlasti. Vijenac su položili i svijeće upalili predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH BorjanaKrišto, u pratnji predsjednika GO HDZ BiH Livno Ivana Jozića i predsjednika ŽO HDZ BiH HBŽ Branka Ivkovića, te uz nazočnost članova Predsjedništva iGradskog odbora HDZ BiH Livno, predstavnicaZajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača Livno i predstavnika Mladeži GO HDZ BiH Livno, kao i gradonačelnika Grada Livna dr. DarkaČondrića s Klubom vijećnika u GV Livna, iz reda HDZ BiH.

Središnja proslava Dana obrane Livna 2021. godine bila je prigoda iznova se osvrnuti se na položaj i status, te sva ona pitanja i problematiku braniteljske populacije s kojima se susreću. U nastojanjima za poboljšanje života svih žitelja Livna, branitelji će inadalje biti među prioritetnim pitanjima u području djelovanja rada HDZ BiH, kako bi se sačuvao dignitet svakog pojedinca kao i ostavština koju njihova žrtva ima za hrvatski narod u cjelini.

Uslijed pogoršane epidemiološke situacijena području Hercegbosanske županije, izostala je Svečana sjednica GV Livna.

Program obilježavanja nastavljen je u Memorijalnom centru u Donjim Rujanima,i kapeli sv. Stjepana u Čelebiću, u kojima su služene svete mise. U danima koji su prethodili od službenog početka programa obilježavanja,13. travnja, obilaskom svih pet sektora livanjske bojišnice, održan je niz kulturnih, sportsko-natjecateljskih i edukativnih događanja, s posebnim naglaskom na buduće mlade naraštaje, te njihovu edukaciju o svim činjenicama novije hrvatske povijesti u kontekstu Domovinskog rata i neizmjernog značaja uloge hrvatskih branitelja i svih onih koji su podnijeli svoju žrtvu u obrani Livna.

Priopćeno je i GO HDZ- a BiH Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok