Livnjaci su prigodnom svečanošću proslavili 29. obljetnicu obrane Livna i livanjskog kraja.

Tim je povodom organizirano, u skladu s epidemiološkim mjerama, niz kulturnih i sportskih događanja od 13. do 23. travnja u manifestaciji Dani obrane Livna. Svim Livnjacima a napose braniteljima i njihovim obiteljima čestitku je uputio livanjski gradonačelnik Darko Čondrić. U obraćanju, putem radijskih valova, jer je planirana svečana sjednica GV-a Livna otkazana zbog epidemiološke situacije, gradonačelnik je pozvao sve na prisjećanje povijesnih i odlučujućih bitaka 13. i 23. travnja iz 1992. godine. Kazao je da su se branitelji izborili za mir i opstojnost a da je danas zadaća svih raditi na zajedništvu i stvaranju boljih životnih uvjeta.

Pogledajte fotogaleriju

„Budimo ustrajni na očuvanju onih vrijednosti koje smo obranili u ratu. Bez obzira na sva iskušenja današnjice ako budemo zajedno i vođeni ljubavlju prema rodnom kraju upravo će nas ta iskušenja voditi naprijed“, kazao je gradonačelnik Čondrić. U crkvi Svih svetih na sam dan proslave služena je sveta misa za sve poginule i umrle branitelje. Gradonačelnik Čondrić se potom zajedno s predsjedavajućom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto, konzulom Republike Hrvatske u Livnu Tomislavom Vrdoljakom, predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije Ivanom Vukadinom, stranačkim kolegama te ostalim nazočnim uzvanicima uputio u svečanom mimohodu prema Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u znak sjećanja na sve koji su svoj život položili u obrani livanjskog kraja. U svečanom mimohodu sudjelovali su predstavnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, branitelji, predstavnici Oružanih snaga BiH, policije i ostali nazočni na proslavi.

Pogledajte fotogaleriju iz D. Rujana

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto u obraćanju medijima je kazala da se i danas kao i prethodnih godina na ove dane s ponosom sjećamo svih naših branitelja, svih onih koji su dali svoj život za obranu i slobodu svog hrvatskog naroda. „Oni su dali i podnijeli svoju žrtvu. Svi mi moramo sačuvati tu istinu i činiti sve da bilo koja žrtva ne bude uzaludna. Danas, nakon 29 godina mi u Bosni i Hercegovini kao hrvatski narod nemamo svoju jednakopravnost za što su se borili naši hrvatski branitelji. Imamo neku slobodu, ali sve do onog trenutka dok ne ostvarimo punu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva u BiH mi ne možemo govoriti da smo ostvarili svoje ciljeve i ono za što su se branitelji borili. Stoga je naša zadaća, kao i svih budućih generacija, da sačuvamo istinu. Da se naših branitelja prisjećamo na svaki način, jer da nije bilo njih mi danas ne bismo ovdje živjeli“, kazala je Krišto.

 

Čestitku povodom 29. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja Livnjacima je uputio i predsjednik HNS-a BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, kao potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Obljetnicu je Livnjacima čestitao i počasni građanin Livna Mario Nađ koji je prije dvadeset devet godina došao u Livno iz rodne Slavonije i na prvoj crti uništio neprijateljski tenk. Tog hrabrog bojovnika se rado sjećaju svi Livnjaci jer je tog sudbonosnog i povijesnog dana za Livno bio sa svojim suborcima, prvi među jednakima. Proslava 29. Obljetnice obrane Livna nastavljena je na sektorima Rujani i Čelebić gdje je nazočio gradonačelnik Darko Čondrić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok