Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić u četvrtak ( 22.04.) posjetili su Franjevački samostan u Tomislavgradu.

Domaćin im je bio duvanjski gvardijan, fra Sretan Ćurčić koji je na početku posjete predsjednika Vlade Vukadina i ministricu Nakić upoznao s povijesnim činjenicama duvanjske Spomen bazilike, njenom izgradnjom, rekonstrukcijama i znamenitostima koje ju čine posebnom, a jedna od tih znamenitosti je slika poznatog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca: „Isus, prijatelj malenih„ i priča o njenom dospijeću u Spomen baziliku u Tomislavgradu.

Nakon obilaska Spomen bazilike, predsjednik Vlade i ministrica posjetili su prostorije Franjevačke knjižnice gdje su upoznati sa radom, djelovanjem i impozantnim fondom naslova razne tematike koju knjižnica posjeduje, raduje činjenica kako je istaknuo fra Sretan Ćurčić stalni porast broja učlanjenih čitatelja.

Potom su posjetili prostorije Franjevačkog muzeja „ Fra Jozo Križić „, gdje ih je fra Sretan Ćurčić upoznao sa zbirkom kulturno-povijesnog i umjetničkog blaga koje se nalazi u ovom muzeju.

Muzej je svečano otvoren prije nešto manje od osam godina, a trenutno se sastoji od četiri zbirke: sakralne, arheološke, etnološke i afričke. Posebnost muzeja je upravo zadnje navedena afrička zbirka koja je nastala kao dar i zahvalnost lokalnog stanovništva DR Kongo hercegovačkim franjevcima koji na tom području djeluju više od 50 godina.

Na kraju posjete Franjevačkom samostanu, predsjednika Vlade, Vukadina i ministricu Nakić u posjet je primio ravnatelj i glavni urednik katoličkog tiska „ Naša ognjišta „ fra Gabrijel Mioč. Tema razgovora bila je organizacija simpozija i objavljivanje zbornika radova kojom bi se obilježila i prigodno proslavila skorašnja 50 obljetnica rada i djelovanja katoličkog tiska Naša ognjišta.

Navode iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok