U zgradi Gradske uprava Livna Gradonačelnik Darko Čondrić sa suradnicima primio je u službeni posjet šefa terenskog ureda Misije OESS-a u Drvaru Christophera Blaira i službenicu iz Odjela za ljudska prava Slobodanku Radić.

Na sastanku je, između ostaloga, bilo riječi o aktualnoj situaciji u gradu Livnu te suradnji jedinice lokalne samouprave s višim razinama vlasti. Poseban naglasak je stavljen na dosadašnje aktivnosti u sprječavanju porasta broja slučajeva nasilja u obitelji.

Kako je istaknuo Blair po saznanjima OESS-a i informacijama s terena nasilje je, na žalost, u porastu u posljednje vrijeme na širem području posebno zbog trenutačne pandemije i njezinog utjecaja na obitelj.

Kako bi se porast smanjio na sastanku je rečeno da je potrebno djelovati sa svih razina vlasti, u skladu sa federalnim Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji. Kada je u pitanju gradska razina zaključeno je da će u skorije vrijeme biti formirano koordinaciono tijelo za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u obitelji. Činili bi ga, između ostalih, predstavnici Centra za socijalni rad, policije, Centra za mentalno zdravlje, nevladinog sektora i gradske uprave. Tim bi koordinirao s timom na županijskoj razini te bi zajedno poduzeli niz aktivnosti u smanjenju broja slučajeva vezanih za nasilje u obitelji.

Gradonačelnik Čondrić je tijekom razgovora iskazao spremnost Grada Livna za osnivanje spomenutog tima kao i spremnost za sve vidove suradnje u skladu s ovlastima jedinice lokalne samouprave.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok