Povodom objavljenih informacija u medijima vezanih za obiteljsku kuću Đorđa Kovačića u Livnu obraćam se javnosti slijedećim informacijama i činjenicama. Gradska uprava Livna i nadležne gradske službe ni u jednom trenutku ne rade kako bi uskratili nečija prava ili oštetili bilo kojeg stanovnika grada Livna.

Vođeni isključivo slovom zakona gradske Službe jednako postupaju prema svakoj stranci izričito poštujući zakonske i podzakonske akte.

Kronologijom događaja vidljivo je da je Općinsko vijeće Livna 1999. godine donijelo Odluku o usvajanju prostorno planskog dokumenta Detaljni plan uređenja „Stanica „ u Livnu. Plan se odnosio na područje grada u ulici Silvija Strahimira Kranjčevića u kojoj je nekoliko stambenih objekata za koje je utvrđeno da su sagrađeni bespravno i bez uvjeta za pristup istima. Iako je navedenim planom bilo predviđeno njihovo uklanjanje Grad Livno nikad nije dao nalog za njihovo rušenje te je i u svrhu legaliziranja objekata i samo Vijeće 2011. izmijenilo navedenu Odluku kojom je određeno da se objekti zadržavaju. Svim tadašnjim korisnicima objekata, a riječ je o tri korisnika, među kojima je i Đorđe Kovačić, dana je mogućnost legaliziranja istih. Svima pod jednakim uvjetima, što je jedino i ispravno i zakonski utemeljeno.

Nadležna Služba za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove je 2016. godine svim korisnicima objekata poslala plan parcelacije na uvid te zatražila pisano očitovanje, prijedlog i sugestiju na prijedlog parcelacije o čemu se isti nisu očitovali. Potom je Gradsko vijeće, kao zakonodavno tijelo, u svrhu legalizacije bespravno sagrađenih objekata, ponovno 2018. donijelo Odluku o izmijeni detaljnog plana uređenja područja Stanica, te usvojilo plan parcelacije.

Nakon usvajanja plana parcelacije od strane Vijeća dvojica korisnika bespravno sagrađenih objekata su započeli proceduru legalizacije istih putem Službe za imovinsko - pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina i završili je u skladu s važećim zakonima i propisima. Jedino Đorđe Kovačić u to vrijeme nije podnio zahtjev za legalizaciju objekta u kojem stanuje. Zašto, ne znamo. Pristup svakoj gradskoj Službi je imao uvijek kao i svaka druga stranka koja svoja građanska prava ostvaruje putem istih. Prilikom njegovog nedavnog dolaska u Imovinsku službu ponovno mu je pojašnjen postupak legalizacije objekta. Unatoč tome gospodin Kovačić  je, sasvim neutemeljeno , putem medija informirao javnost o nemogućnosti ostvarivanja svojih prava i o mogućnosti rušenja – urušavanja kuće.

Činjenica je da nitko kuću neće rušiti, naprotiv gradske službe su poduzele sve da se omogući legalizacija kuće!

O svemu gore navedenom, kompletnu dokumentaciju iz koje je vidljiv tijek čitavog postupka donošenja planskog dokumenta, njegove izmjene te postupka za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, Grad Livno je na uvid dostavio svim institucijama koje su to tražile: MUP-u Kantona 10, Policijskoj upravi Livno, te Instituciji Ombudsmana-područni ured Livno.

Također napominjem da sam prije nekoliko dana osobno primio gospodina Đ.Kovačića u svoj ured na razgovor, saslušao njegovo viđenje cijele situacije, te rekao da sam mu na raspolaganju kao i nadležne službe u tom postupku. Rečeno je da je g.Kovačić taj koji treba zakonski postupiti, jednako kao i svaka druga stranka, te objekt u kojem stanuje i legalizirati sukladno zakonu. Istaknuo sam svoju socijalnu osjetljivost i kazao da s tog aspekta želim pomoći, a sve u okvirima zakona i važećih propisa.

Iznositi u javnost neutemeljene izjave o namjeri rušenja bilo čijeg stambenog objekta, te narušavati sliku grada Livna i sklad suživota svih stanovnika Livna je neprimjereno i neprihvatljivo. Svakoj smo stranci na raspolaganju, pod jednakim uvjetima, s ciljem učinkovitog, i u što kraćem zakonskom roku rješavanja svih pristiglih predmeta.

Za Gradsku upravu Livna, gradske Službe i gradonačelnika svaki stanovnik grada Livna je jednak, s jednakim pravima ali i obvezama!

Darko Čondrić

Gradonačelnik Livna

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok