U srijedu, 6. studenog je održana mjesečna rekolekcija u goričkom samostanu koju je predvodio fra Bono Tomić, župnik u župi Trn kod Banja Luke.

Ukupno je sudjelovalo šesnaest svećenika iz livanjskih župa i šestorica novaka Bosne Srebrene. Susret je započeo predavanjem na temu „Homiliji i homilijsko propovijedanje“.

U svojem izlaganju fra Bono je kazao mnoge činjenice koje su vrlo bitne za propovjednike, a posebno je naglasio poznavanje Svetog pisma kojim se propovjedništvo hrani. Riječ Božja jest uporište i snaga Crkve i ona je nezaobilazna sastavnica svih oblika pastoralnih djela. Svećenik mora biti navjestitelj Božje riječi kojemu je glavna zadaća propovijedanje. Taj nastup mora biti jasan i jednostavan, kratak i mora sadržavati samo jednu odrednicu – misao vodilju za tumačenje.

Da bi propovijed bila uvjerljiva, propovjednik mora vjerovati u ono što govori inače će postati neuvjerljiv i sebi i drugima. Homilija ide da savjestima vjernika približi Božju riječ. Homilija je dio liturgije koji povezuje službu riječi s euharistijskom službom. Na koncu je važno istaknuti činjenicu da propovijed treba biti zanimljiva i informativna, nikada ne smije oslonac biti na nekim političkim, ekonomskim ili drugim vanjskim razlozima, nego oslonac mora biti upravo na Evanđelju, riječi Božjoj.

Nakon predavanja, slavljena je Sveta misa u goričkoj crkvi, a zatim je uslijedio ručak, čime je završen ovaj susret.

KTA

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija