Fotografirano danas 07.03.2022.

Zadnjih dana aktualna teme u livanjskom medijskom prostoru su radovi na izletištu Crna stina. Naime, u petak vlasnik parcele u Crnoj stini započeo je s iskopima za građevinski objekt. Ubrzo nakon radova radovi su prijavljeni općinskoj inspekciji. Navodno, zbog bespravne gradnje.

Hrvatska republikanska stranka, gradski odbor Livno, na svom facebook profilu tvrdi da je u pitanju bespravna gradnja. Kako ističu iz ove stranke radi se o devastaciji prostora i bespravnoj gradnji jer nije usvojen regulacijski plan. Također, tvrde iz HRS-a, iskopani materijal se odlaže na susjedne, privatne parcele.

(Fotografija od 04.03.2022.)

Za komentar smo upitali jednog od vlasnika parcela na kojima se vrše iskopi. Mate Semren, jedan od vlasnika, nam je rekao:

„Na navedenom lokalitetu sam ja, i još dvije osobe, kupili građevinsko zemljište koje je bilo u vlasništvu Grada Livna. Što se može vidjeti u zemljišnim knjigama. Zahtjev za kupnju uz elaborat smo poslali prošlom sazivu gradskog vijeća  Livna koje je uvažilo naš zahtjev i raspisalo je javni oglas za prodaju parcela. Oglas je raspisan 6.listopada 2020.godine. Tri parcele. Svaka 400 kvadratnih metara. Svatko je se mogao javiti na navedeni oglas. Na kraju svaka parcela je plaćena oko 10 000 maraka. Radove smo morali otpočeti unutar godinu dana od dana kupnje inače bi izgubili vlasništvo nad parcelama“.

Radovi na parcelama su počeli u petak ujutro, da bi uskoro na teren izašla općinska inspekcija nakon što je nepoznata osoba prijavila radove. Inspekcija je ustvrdila da se radovi odvijaju unutar granica parcela, ali je utvrđeno da ne postoji lokacijska dozvola i daljnji radovi su zabranjeni.

„Istina je da nemamo lokacijsku dozvolu. Predali smo zahtjev za njeno izdavanje gradskim službama Livna. Nažalost nismo je još dobili.. Očekujemo da ćemo nakon ishođena te dozvole nastaviti s radovima. Danas ćemo obustaviti radove i iskopani materijal vratiti unutar granica naših parcela. Podsjetio bih da nam je Grad Livno prodao građevinsko zemljišta. Znači imamo pravo gradnje. Također, objekat koji namjeravamo graditi neće nikako vizualno narušavati lokaciju na kojoj se nalazi. Također, svatko se mogao javiti na javni oglas za kupovinu navedenih parcela. Napomnjem da na području Livna ima puno sličnih primjera gdje se radovi na građevinskim objektima odvijaju bez ishođenih dozvola. I to nije ništa neuobičajeno“, kazao je za Livno Online Semren.

Tijekom današnjeg dana sanirano je zemljište oko privatnih parcela i radovi su obustavljeni.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok