Sinoć je u Velikoj Sali BZK Preporod Livno održana javna tribina na temu "Bosanski jezik i društveni odnosi" u organizaciji BZK Preporod Livno i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Prisutnima u publici obratili su se direktor Instituta dr.sci Jasmin Hodžić, prof.dr. Alen Kalajdžija, dr.sci. Erma Ramić-Kunić. Nakon javne tribine u organizaciji  BZK Preporod Livno u saradnji sa Institutom za jezik UNSA održan je i okrugli stol sa predstavnicima političkog, vjerskog i kulturnog života Kantona 10 sa fokusom na aktivnostima uvođenja bosanskog jezika u obrazovni sistem u Kantonu 10, načinima implementacije te podizanju svijesti javnosti o važnosti učenja maternjeg jezika.

„Čast nam je i zadovoljstvo što smo imali priliku da kao Institut za jezik, evo, prvi put u Livnu progovorimo o statusnim pitanjima bosanskog jezika i našim ukupnim društvenim odnosima, napominjući da su rezultati naučnoistraživačke djelatnosti od presudne važnosti za pozitivan stav i društveno odgovorno ponašanje u borbi protiv diskriminacije na osnovu jezika, najprije u obrazovanju,   a zatim u široj društvenoj administraciji, u medijima, u zakonodavstvu i slično. Nakon što smo istim povodom posjetili najprije Srebrenicu, a zatim i Brčko, pokrenuli smo pozitivne procese i u Livnu, što je naročito važno, pogotovo s obzirom na činjenicu da se često zanemaruje kako bh. građani u ovom dijelu zemlje također imaju velikih i neriješenih problema s organizacijom obrazovanja i općeg  položaja maternjeg jezika u društvu. Našim domaćinima se posebno zahvaljujem na suorganizaciji i spremnosti da se u javnom prostoru konačno krene s iznalaženjem rješenja za osjetljiva društvena pitanja“, navodi direktor Instituta za jezike UNSA dr.sci. Jasmin Hodžić “.

Priopćeno je iz BZK "Preporod" Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok