Danas je u radnoj posjeti Hercegbosanskoj županiji boravilo izaslanstvo Veleposlanstva Francuske u Bosni i Hercegovini predvođeno francuskom veleposlanicom u Bosni i Hercegovini, njenom ekselencijom Christinom Toudic.

Ispred Vlade Hercegbosanske županije izaslanstvo Francuskog veleposlanstva u BiH primili su ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić i ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, Momčilo Bajić.

Ministrica Nakić i ministar Bajić izrazili su dobrodošlicu veleposlanici Toudic i njenom izaslanstvu kojeg su još činili savjetnik za suradnju i kulturu, te direktor Francuskog instituta u BiH Jean – Christoph Thiabaud i ataše za francuski jezik, Lucile Bertaux. Veleposlanicu Toudic članovi Vlade upoznali su s posebnostima i prirodnim obilježjima Hercegbosanske županije, potencijalima te modalitetima razvoja u turističkom i gospodarskom sektoru.

Veleposlanica Francuske u Bosni i Hercegovini, Christine Toudic zahvalila se na srdačnoj dobrodošlici, te predstavila aktivnosti Veleposlanstva i buduće planove kao što su projekti i programi podrške društvenom i gospodarskom sektoru u BiH.

Tijekom sastanka se razgovaralo o poziciji i položaju, ali i o promociji i učenju francuskog jezika u obrazovnim ustanovama u Hercegbosanskoj županiji. Veleposlanstvo Francuske u BiH u tom pogledu će ubrzo kroz nekoliko dana javnosti predstaviti svoj regionalni projekt  koji će za glavne ciljeve imati promociju francuskog jezika, osnivanje školskih mreža odnosno povezivanje škola koje će u svom planu i programu imati francuski jezik. Ministrica Nakić istaknula je kako se u samo jednoj srednjoškolskoj ustanovi u županiji uči francuski jezik.

Veleposlanica Toudic je izrazila spremnost za budućom suradnjom između Veleposlanstva Francuske u BiH i Vlade Hercegbosanske županije poglavito u područjima koja će za cilj imati promicanje, turizma i ulaganje francuskih tvrtki u prostor Hercegbosanske županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok