Riječka umjetnica Maja S. Franković, dobitnica nagrade Grand Prix 2. međunarodnog trijenala grafike Livno, svojom se samostalnom retrospektivnom izložbom „Sve što ste htjeli znati o grafici  - Crno, bijelo i u boji“,  predstavila u Livnu, u gradu koji je prepoznat na međunarodnom planu kao bosansko hercegovački  grad u kojem se prezentira i promovira grafička umjetnost.

U dvorani  Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno umjetnica je izloženim umjetničkim djelima urađenim u tehnikama duboki tisak i litografija predstavila svoje pedesetogodišnje grafičko istraživanje. Na večeri otvorenja izložbe ravnateljica Dražena Džeko zahvalila je umjetnici na dosadašnjoj plodonosnoj suradnji i na doniranim grafikama kojim je obogatila zbirku suvremene grafike Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno.  Kustosica izložbe Željka Markov, govoreći o Maji S. Franković kao jednoj od najmarkantnijih umjetnica u hrvatskoj umjetnosti s prijelaza XX. u XXI. st., između ostalog je rekla: „Ova izložba nije samo mala retrospektiva jednog umjetničkog stvaralaštva već je to ujedno i retrospektiva životne svakodnevice. Ovdje su radovi iz autoričinih različitih umjetničkih faza, iz studentske faze, faze kada je umjetnica bila majka, profesorica, veleposlanica u Parizu. Stvaralaštvo Maje S. Franković odraz je životne radosti i pokretačke energije.  Njezine grafike preslika su energična i živa duha koji se poigrava svojom rukopisnom manirom spajajući  disonantne forme u novi sklad. No, iz te nonšalantne neposrednosti zapravo stoji brižljiv, temeljit, studiozan, slojevito promišljeni i posvećeni rad“. Autorica Maja S. Franković u svom je obraćanju nazočnima istaknula važnost ove kulturne ustanove i zahvalila svima, a posebno kustosici Željki Markov s kojom je najviše surađivala tijekom pripreme same izložbe. Čast otvorenja izložbe pripala je konzulu Konzulata Republike Hrvatske u Livnu Tomislavu Vrdoljaku, koji je tom prigodom rekao: „Maja S. Franković je jedna od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnica, koju likovna kritika opravdano svrstava među rijetke, najistaknutije hrvatske grafičare, koji dosljedno i autentično promiču hrvatsku grafiku. Od 1971. godine do danas autorica se predstavila na više od 70 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 370 hrvatskih i međunarodnih bijenala i trijenala grafike. Sama ili u suradnji s renomiranim hrvatskim grafičarima i književnicima tiskala je 30 grafičkih mapa te više od 130 bibliografskih izdanja “.

Svima onima koji idućih dana planiraju posjetiti Franjevački muzej i galeriju Gorica – Livno, izložene grafike umjetnice Maje S. Franković prigoda su upoznati  bogatstvo i raznolikost njezinog  grafičkog izričaja, njen neumorni istraživači duh i njeno otkrivanje i osjećanje svijeta koji ju okružuje.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok