Četrnaestog i petnaestog mubarek dana mjeseca ramazana (petak i subota) mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović boravio je u posjeti džematima na području medžlisā Livno, Glamoč i Duvno.

Muftija je predvodio džumu-namaz i kazivao drugu ramazansku hutbu u livanjskoj Ćurčinici, u kojoj je govorio o vjerničkoj istrajnosti i posvećenosti u izvršavanju preuzetih obaveza, te o svevremenskim porukama čuvene bitke na Bedru.

Na općem kolektivnom planu one se danas posebno trebaju iščitavati u čvrstoj opredjeljenosti ovdašnjih muslimana i muslimanski da očuvaju svoj vjerski i kulturni identitet, tradiciju i običaje, i ostanu vjerni čuvari svojih višestoljetnih topraka, imanja i grunta.

Na ličnom pojedinačnom planu one se ogledaju u obavezi izgradnje porodičnog sklada i zajedništva, podizanju potomstva i njihovoh očuvanja od devijantnih pojava vremena u kojemu žive. Piše Preporod.

Glavni livanjski imam hafiz Mahir efendija Kevrić izvjestio je muftiju o ramazanskim aktivnostima u svim džematima na području Medžlisa, ističući zadovoljstvo da se na ramazanske ibadete i brojne druge ramazanske sadržaje odaziva značajan broj muslimana i muslimanki.

Petnaesti teravih-namaz muftija je klanjao u Gradskoj džamiji u Glamoču gdje se nakon namaza obratio prisutnim džematlijama, čestitajući im na istrajnosti koju ispoljavaju ovoga ramazana, posebno pohvalivši novu generaciju mladih koja je ovoga ramazana prepoznatljivo ruho glamočkog džemata.

Muftija je i iskoristio priliku da javno oda priznanje glavnom glamočkom imamu Muhamed efendiji Dragolovčaninu i njegooj supruzi muallimi Elmazi, koji dvadeset i četiri godine posvećeno djeluju u misiji Islamske zajednice na ovome području, a čiji rezultati rada su vidljivi i na širem planu društvenog angažmana. Zadnjih godina u Glamoču posebno je aktivan Odjel za brak i porodicu kroz koji se realiziraju brojne korisne džematske i šire društvene aktivnosti.

Ramazanska posjeta  Glamoču bila je prilika da muftija posjeti mektebsku pouku u gradskom džematu što se poklopilo sa manjom svečanošću da se grupi polaznika mektebske pouke kojima predaje muallima Elmaza, uruče diplome o uspješnom okončanom učenju arapskog pisma i početku učenja u Kur'anu Časnome.

U svojoj poruci muftija im je čestitao i ohrabrio ih, posebno naglašavajući značaj činjenice da se njihov ulazak u Kur'an događa u mjesecu ramazanu. Muftija sa pratnjom je i na iftaru i na sehuru bio gost u porodičnoj kući imama Dragolovčanina, čija djeca, Nedžma i Abdussamed, učenici Karađoz-begove medrese u Mostaru, daju značajan doprinos u realizaciji ramazanskih aktivnosti. Abdussamed ramazansku praksu obavlja u džematu Kovačevci.

Podne-namaz 15. ramazana muftija je predvodio u livanjskom džematu Golinjevo, gdje su mu srdačnu dobrodošlicu iskazali imam h. Husein-ef. Topalović, njegova supruga Dženita i veliki broj vrijednih džematlija. U svome obraćanju prisutnima nakon podne-namaza muftija je čestitao džematlijama na istrajnosti koju pokazuju kroz raznolike aktivnosti, ohrabrujući ih da čuvaju zajedništvo u džematu, sklad u porodicama i da kao korisni članovi društva čuvaju višestoljetne dobrosusjedske odnose sa svojim komšijama.

Posjetu džematu Golinjevo muftija je iskoristio da iskaže zahvalnost za nesebičan i posvećen rad u misiji Islamske zajednice, imamu Topaloviću i muallimi Dženiti, koji već 18 godina službuju u ovome džematu, naporedo s tim uspješno vršeći vjeroučiteljsku ulogu u livanjskim osnovnim školama.

Muftija je na kraju svoje posjete medžlisima na području Jugozapadne Bosne, posjetio džemat Stipaniće u duvanjskom kraju gdje se susreo sa imamom džemata hadži Amer-ef. Jugom koji ujedno vrši i dužnost glavnog imama medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad. Amer efendija je upoznao muftiju sa dosadašnjim tokom mubarek ramazanskih aktivnosti, ističući da je primjetan dobar odziv džematlija na ibadete u svim džematima. Istakao je, da s obzirom na ukupan broj muslimana u selu Dilaveri, koje zajedno sa Oplećanima čini jedan džemat, njihovu brojnost i redovnost u izvršavanju kolektivnih ibadeta koji se odvijaju u novoizgrađenoj veleljepnoj džamiji. Muftija je zahvalio Amer efendiji na prepoznatljivom muallimskom radu u njegovome džematu, te odgovornom i uspješnom rukovođenju vjersko-prosvjetnom službom u medžlisu što je rezultiralo stvaranjem pozitivne klime u radu kompletnog medžlisa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok