Poštovanim braniteljima, Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, žiteljima Livna svim Livnjacima i prijateljima Livna.

Grad Livno je 13. travnja 2022. započeo s proslavom tridesete obljetnice obrane Livna. S ponosom se sjećamo travanjskih događanja iz 1992. godine. Kako bi proslava protekla u najsvečanijem ozračju, kako i dolikuje uz ovako važnu obljetnicu, prije više od mjesec dana formiran je Organizacijski odbor za pripremu programa i proslavu dana obrane Livna. Prva sjednica Odbora održana 14.3.2022., a nakon toga još niz sjednica.

Između ostalih, članovi organizacijskog odbora su i predstavnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna, te Predsjednica Gradskog vijeća i pet vijećnika, članova povjerenstva GV za pitanje branitelja.

Organizacijski odbor je definirao kompletan program, a isto tako i slanje pozivnica gostima – institucijama što je kroz ured Gradonačelnika i učinjeno, naravno uvažavajući i prijedloge svih braniteljskih Udruga za pozive gostiju.

Sve pozivnice su poslane s vlastoručnim potpisom Gradonačelnika I Predsjednice Gradskog vijeća Livna.

Pod pritiscima pojedinih vijećnika Predsjednica Kolegija i predsjednica  GV Hana Milak danas dan prije sjednice saziva Kolegiji GV na temu svečane sjednice.

Ako se mislilo da se treba sazvati i kolegij vijeća zbog svečane sjednice  Gradskog vijeća Predsjednica kolegija je trebala odmah po formiranju organizacijskog odbora, prije više od mjesec dana, i sazvati  sjednicu, te donijeti odluku o održavanju svečane sjednice GV Livna. No ona to sve ove dane nije učinila.

I sad odjednom zaključak kolegija da se svečana sjednica Gradskog vijeća Livna nije pripremila u skladu s Poslovnikom. Naglašavam da sjednicu kolegija, koji je trebao donijeti odluku o svečanoj sjednici GV,  saziva Predsjednica kolegija, a to je Hana Milak koja je ujedno i članica Organizacijskog odbora za proslavu Dana obrane Livna.

Ako se krši poslovnik mogla ga je jedino prekršiti Prdsjednica nesazivanjem kolegija.

Na danas održanoj sjednici kolegija, dan prije najavljene Svečane sjednice GV Livna , Kolegij Gradskog vijeća je odlučio da sutrašnja svečanost ne može biti kao svečana sjednica Gradskog vijeća. Sukladno odluci Organizacijskog odbora Dana obrane Livna i dosadašnjoj praksi svečana sjednica će biti održana, ali ne kao sjednica Gradskog vijeća.

Ja, Gradonačelnik Livna ovdje ističem zbog digniteta Dana obrane Livna i Branitelja, te zbog svih Livnjaka i naših gostiju,  sutrašnju svečanost ćemo održati dostojno i u miru od svečanog mimohoda, te ćemo održati svečanu sjednicu povodom Dana obrane Livna u 11 h u dvorani Narodnog  sveučilišta, te nakon toga položiti vijencei upaliti svijeće na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda. 

Neshvatljivo je ponašanje pojedinaca koji i od Dana obrane, velike obljetnice i sjećanja na travanjske dane 1992. žele napraviti lakrdiju, što najoštrije osuđujem!  Ovakvim postupcima nanose štetu Gradu Livnu i svima nama.

Drage sugrađanke i sugrađani pozivam vas da dođete u što većem broju da dostojno proslavimo  23. travanj i 30. Obljetnicu obrane Livna !

Darko Čondrić, gradonačelnik Livna
Livno, 22. Travnja 2022.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok