Sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova u Hercegbosanskoj županiji, sindikat državnih službenika, namještenika i zaposlenika Hercegbosanske županije, samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja, kantonalni odbor Kantona 10, nezavisni sindikat djelatnika srednjih škola HB županije održali su zajednički sastanak na temu prijedloga zakona o plaćama i naknadama korisnika proračuna HBŽ i prijedloga zakona o plaćama policijskih službenika Kantona 10 koji su upućeni u skupštinsku proceduru.

Naime, na 47. sjednici Vlade HBŽ-a održanoj 19.04.2022. godine, razmatran je  nacrt Zakona o plaćama policijskih službenika Kantona 10, kao i nacrt Zakona o plaćama i naknadama korisnika proračuna Hercegbosanske županije. Predlagači gore navedenih Zakona su bili resorni ministar MUP-a K-10 i ministar financija, prilikom čega su temeljito obrazložili same nacrte Zakona, a na koje nije bilo primjedbi od strane ostalih članova Vlade HBŽ-a. Samim tim, nakon usvajanja nacrta Zakona, Vlada je iste zakone proslijedila na skupštinsku proceduru kako bi se oko istih raspravljalo, a potom u konačnici, na zadovoljstvo svih korisnika proračuna, izglasalo usvajanje. Budući da je prošlo tri tjedna od kada su nacrti zakona dostavljeni u Skupštinu HBŽ, postavlja se pitanje, zašto isti nisu dosada uvršteni u dnevni red Skupštine HBŽ.

Pošto ne vidimo nijedan valjan razlog da se sjednica Skupštine ne zakaže, molimo Vas da nam odgovorite kada ćete zakazati sljedeću sjednicu Skupštine na kojoj, razumljivo, očekujemo predmetne zakone. Također Vas molimo da dobro promislite i uzmete u obzir da o Vama ovisi 2500 korisnika proračuna, da je u vašim rukama egzistencija svih uposlenih u HBŽ-i te da na sljedećoj sjednici Skupštine županije uvrstite na dnevni red ove zakone.

Osvrnuli bi se i na to da je trenutna Vlada na čelu s premijerom i resornim ministrima konačno iskazala odlučnost da se ovo ustaljeno, zastarjelo stanje pokrene s mrtve točke, pokretanjem niza zakona i pravilnika u cilju poboljšanja prava i kvalitete života svih korisnika proračuna. Samim tim napominjemo da je i u ove nacrte Zakona uloženo mnogo truda i rada, održano niz sastanaka između Vlade i Sindikata pa samim tim nije nam jasno zašto i u kojem je cilju nekome da sve ovo odugovlači.

Odugovlačenje donošenja ovih Zakona sindikati neće tolerirati, zasigurno će poduzeti sve zakonom raspoložive mogućnosti i mjere, a o svemu će posebno biti izvješteni i mediji. Nadamo se da da ćete ovaj dopis shvatit ozbiljno i da je će ipak razum prevladati jer smo Vas mi birali, računajući da radite u interesu svih žitelja naše županije.

Navode iz sindikata državnih službenika, namještenika i zaposlenika HBŽ, sindikata djelatnika MUP-a HBŽ, nezavisnih sindikata djelatnika srednjih škola HBŽ, samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok