Na području Hercegbosanske županije u zadnja dva mjeseca evidentirana su četri ugriza zmija na čovjeka i to u Tomislavgradu i Livnu.

Kako je za Fenu kazala ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr.Diana Mamić, pošto u zdravstvenim ustanovama na području ove županije još nema seruma protiv ujeda zmija po ranije utvrđenom protokolu nakon pružene prve pomoći gdje je utvrđen ugriz zmije ,pacijenti su odmah odvezeni prema KBC Mostar gdje im je pružena adekvatna stručna pomoć.

“Serum protiv ujeda zmija je naručen u ožujku ove godine ali do nas još nije stigao , čeka se uvoz , a imamo obećanje farmaceutske firme da će se nabavka seruma do kraja svibnja mjeseca realizirati ”, kazala je Mamić.

Što se poduzima ako dođe do ugriza zmije otrovnice ,liječnici Tomislavgradske zdravstvene ustanove preporučuju da je jako važno ne isisavati otrov , ne zarezivati, podvezivati bolno mjesto te da je dovoljno da osoba koja je imala kontakt sa zmijom legne, umiri se, uzme lijek protiv bolova ukoliko ga ima i pozove hitnu koja će pružiti stručnu pomoć.

“ Pacijenti sa ugrizom zmije se nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Tomislavgrad prevoze u KBC Mostar na bolničko liječenje ”, kazala je ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad Ivanka Živković.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok