U utorak 07. lipnja 2022.godine, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Kantona 10 izveli operativno-taktičku akciju ''Faktura'' na području općina Tomislavgrad i Kupres, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela ''Obmana prilikom dobivanja kredita ili drugih pogodnosti'' i ''Krivotvorenje isprave''.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Livnu policijski službenici Federalne uprave policije su lišili slobode osobe J.B. (1974) i I.B. (1972) iz Tomislavgrada. Izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine koju koriste osumnjičeni, te su privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Pomenute osobe se sumnjiče da su u određenom vremenskom periodu uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune bitne za ostvarivanje prava na poticajna sredstva, čime je prouzrokovana šteta po Proračun Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 128.000,00 KM.

U okviru iste akcije izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine koju koristi i trećeosumnjičeni Ž.D. (1958) iz Kupresa. Ova osoba se sumnjiči se da je za određene novčane iznose krajnjim korisnicima nabavljalo krivotvorene fakture, koje bi isti prilagali uz svoje Zahtjeve za ostvarivanje prava na dodjelu novčanih subvencija u poljoprivredi.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predane u nadležnost Županijskom tužiteljstvu Kantona 10 uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, priopćio je FUP.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, asistenciju policijskim službenicima Federalne uprave policije su pružili policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona 10.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u