Dana 14. lipnja 2022. godine u Etnografskom muzeju otvorena je izložba fotografija Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom. Izložba je ostvarena u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica – Livno, a održava se pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na početku otvorenja prisutne su pozdravile ravnateljica Etnografskog muzeja dr.sc. Goranka Horjan i ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno gđa Dražena Džeko te su izrazile zadovoljstvo s nastavkom uspješne suradnje započete 2015. godine. O izložbi je govorila jedna od autorica izložbe gđa Ružica Barišić te je istaknula vrijednost ostavštine prvoga livanjskoga fotoamatera s početka XX. stoljeća Mate Kaića koja se sastoji od 327 staklenih ploča (negativa, pozitiva i dijapozitiva u boji), kamere s pripadajućom fotografskom opremom i nekoliko priručnika za fotografiju na njemačkome jeziku. S obzirom se Mate Kaić bavio fotografijom u vremenu kada su se svjetlopisi bilježili i čuvali na staklenim pločama, pravo je čudo da su se ti zapisi uspjeli sačuvati do danas. Izložba prikazuje 96 fotografija od kojih je većina s etnografskim motivima. Kaićeve fotografije su svjedoci vremena i pričaju o životu naroda livanjskoga kraja te ocrtavaju snažan duh naroda. Nemoguće je na Kaićevim fotografijama ne zamijetiti bliskost i ljubav prema onome što snima – bilo da je riječ o portretu, veduti, pejsažu, genre sceni ili životinjama.

Za Kaića je Marija Tonković, doktorica znanosti i dugogodišnja voditeljica zbirke stare fotografije MUO-a rekla: "... već pri prvim pokušajima valoriziranja njegove fotografske djelatnosti, a nadasve kasnijim pomnijim istraživanjima, Kaić se potvrdio kao pionir amaterske fotografije u Livnu. Njegovo djelo predstavlja značajan iskorak iz matične sredine u srednjeeuropski kulturni prostor..." 

Prisutnima su su obratili i izaslanik gradonačelnika grada Zagreba g. Veljko Mihalić, voditelj Odjela  za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i  međunarodnu suradnju i civilno društvo te dopredsjednica Livanjske zajednice Zagreb gđa Karmela Plazibat.

Izložbu je u ime pokrovitelja, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH otvorila gđa Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Autorice izložbe su: Ružica Barišić i Željka Markov iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno.

Likovni postav: Ružica Barišić, Iris Biškupić Bašić (EMZ), Matija Dronjić (EMZ), Željka Markov

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok