Prvi kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“ otvoren je 17. lipnja, a trodnevni program održan je u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Glavni organizatori  ovoga kongresa,  čiji je cilj popularizacija i očuvanje sakralne baštine postojećih marijanskih svetišta u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, bili su Svetište Gospe Sinjske, Turistička zajednica grada Sinja i Kršćanski poslovni klub iz Zagreba. Program je, kako to i priliči, započeo slavljenjem euharistije koju je predvodio fra Ante Čovo, gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Prvi se nazočnima obratio Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, koji je rekao kako je ponosan što se takav kongres prvi put održava u gradu Sinju, jer se Gospi Sinjskoj utječe cijeli hrvatski narod. Nakon njega nazočne je pozdravio dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja koji je izrazio zadovoljstvo što se ovakav skup organizira u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je prepuna kulturne i duhovne baštine. Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, svoje obraćanje počela je stihovima „Rajska Djevo, kraljice Hrvata“ koji zorno oslikavaju odnos između Hrvata i Nebeske Majke.

Nakić je naglasila kako je taj odnos više od pobožnosti – to je odnos čiste ljubavi – rekla je. – Istovremeno mučenička smrt autora stihova  „Zdravo, Djevo“, Dive Grabovčeve, hercegovačkih fratara, Drinskih mučenica, simbol su progona i stradanja hrvatskoga naroda. Međutim, sve ratove, kugu i progone hrvatski je narod preživio sklonjen pod zaštitnički plašt Majke Božje. U najtežim vremenima progona i stradanja nastale su brojne molitve i narodne predaje, rasla je povezanost hrvatskoga naroda i njegove zaštitnice, a ta stoljetna povezanost postala je dio hrvatskoga katoličkog identiteta te rezultirala brojnim marijanskim svetištima – istaknula je Ministrica te ukazala  na važnost revitalizacije staza Gospe Sinjske – kojima stoljećima hodi hrvatski puk, a koje su simbol biblijskih staza spasenja -. Podsjetila je kako je za ostanak i opstanak hrvatskoga naroda na stoljetnim ognjištima potrebno jedinstvo te zaželjela da na tom putu hrvatskome narodu pomognu dobri Stvoritelj i nebeska Majka.

Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić obratio se u ime Hrvatskoga mariološkog instituta i zaželio svim hodočasnicima da iz ovog susreta u Sinju ponesu svojim kućama oduševljenje i ljubav prema Bogu, Majci Božjoj i hrvatskome narodu. Radni dio programa odnosio se na predstavljanje marijanskih svetišta. Drugi dan programa također započeo je Svetom misom nakon čega su slijedila predavanja: „Hodočašće i svetišta u Dalmaciji od kasnoantičkog razdoblja do srednjeg vijeka“ koje je održao Miroslav Katić iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, „Sakralna baština otoka Brača“ – Lino Ursić iz Ureda za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, „Marijanski zavjet za domovinu“ – Krešimir Čeko, „Hodočasnici na Stazi Gospi Sinjskoj“- fra Domagoj Runje,  Marija Pražen govorila je putovima sv. Jakova – Camino Hrvatska, Rujana Bušić Srpak i Vedran Barbarić nazočnima su približili prezentaciju i zaštitu grobnice svetoga Dujma u Manastirinama u Saloni. Program je završio okruglim stolom o smjernicama za razvoj vjerskog turizma te inicijativom za nastavkom suradnje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok