Kazao je da je prednost HBŽ što su mnogi uspješni poduzetnici i sportaši iz tog kraja i imaju namjeru da tu ulažu, što je Vlada FBiH spremna podržati.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je tijekom današnje posjete HBŽ-u izjavio novinarima da Vlada FBiH suosjeća s glavnim problemom tog područja - odlivom stanovništva.

Novalić je naveo da je Vlada FBiH, između ostalog, financijski podržala kapitalne projekte završetka radova na sportskoj dvorani u Kupresu, vodovodne infrastrukture u Livnu i Bosanskom Grahovu, rekonstrukcije policijske stanice i izgradnje sportske dvorane u Glamoču, te pročišćavanja otpadnih voda u Tomislavgradu.

>>> BiH je druga najsiromašnija zemlja u Europi

Dodao je da smatra da je nepotrebno da stanovništvo napušta taj kanton obzirom da on raspolaže velikim turističkim, poljoprivrednim, vodnim i industrijskim potencijalima.

Kazao je da je prednost HBŽ što su mnogi uspješni poduzetnici i sportaši iz tog kraja i imaju namjeru da tu ulažu, što je Vlada FBiH spremna podržati. ''Imamo veću osjetljivost spram županija koje imaju mali broj stanovnika i veće probleme jer je upravo zbog manjeg broja stanovnika teže održavati određene institucije'', istaknuo je Novalić.

Premijer HBŽ Ivan Vukadin rekao je kako je delegacija Vlade FBiH iskazala spremnost pomoći kad su u pitanju sve potrebe koje taj kraj ima. Pojasnio je da su sredstva koja su u prethodne tri godine dobili od Vlade FBiH iskoristili za sanaciju problema u zdravstvu, ali i za razvojne projekte poput vodosnabdijevanja, izgradnju cestovne infrastrukture, poticaje poljoprivredi, te se nada ubrzavanju procedura za izdavanje dozvola za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije.

Novalić je treći put u posljednje dvije godine na području ove županije. Vlada FBiH razgovara s predstavnicima nižih razina vlasti s ciljem omogućavanja pomoći u projektima u kojim Federacija BiH, županije, gradovi i općine mogu zajedno učestvovati u cilju stvaranja boljih životnih uvjeta svim građanima i poboljšanja usluga koje niže razine vlasti pružaju građanima. Prije tri dana je treću godinu zaredom uplaćen novac županijama za strukturalne reforme i projekte od značaja za FBiH.

HBŽ je u ove tri godine, od ukupno 600 milijuna KM, koliko je izdvajano iz proračuna FBiH za te svrhe županijama, dobio 22,08 milijuna KM, što je po 7.358.882 KM godišnje. Ovaj novac je ranijih godina bio namijenjen i za pomoć u ublažavanju negativnih posljedica pandemije i održavanje stabilnosti proračuna. Osim toga, iz proračuna FBiH dodijeljeno je 69 milijuna KM pomoći općinama i gradovima u Federaciji BiH, od čega je u HBŽ došlo oko 6 milijuna KM (bez 2022. jer je u tijeku javni poziv za prijavu kapitalnih projekata). Ovaj novac se ravnomjerno daje, i to po 125.000 KM kao direktna pomoć bproračunima općina i gradova, a u HBŽ je to godišnje iznosilo po 750.000 KM.

Za kapitalne projekte na području Kantona 10, u 2020. je iz proračuna FBiH izdvojeno 1,43 milijuna KM, u 2021. godini 1,2 milijuna KM. Za kapitalne projekte u 2022. otvoren je javni poziv. Iz proračuna FBiH je kao pomoć zdravstvu u HBŽ dato 700.000 KM.

Pored toga, prema Zakonu o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je ove godine na prijedlog Vlade usvojio Parlament FBiH, u naredne tri godine se za Županijsku bolnicu ''Dr. Fra Mihovil Sučić'' u Livnu osigurava iz proračunaa FBiH 6 milijuna KM.

Za obrtnike koji posluju u ovoj županiji izdvojen je millijun KM. Za gospodarstvo, prema tzv. 'korona zakonu' i uredbi za pomoć ugroženim sektorima gospodarstva (izvozno orjentisanu industriju, poljoprivredu, turizam, promet) izdvojeno je 4 milijuna KM.

Dakle, ukupna pomoć HBŽ-u iz proračuna Federacije BiH u 2020., 2021. i u aktualnoj godini, ne računajući novac od redovnih transfera iz resora, iznosi oko 34 milijuna KM. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok